- wat is ‘echt’ boeren?
- wat is kwaliteit?
Onder het eerste onderwerp liggen twee dieperliggende onderscheiden:
- dat tussen groot- en kleinschaligheid
- dat tussen landbouw die op kostprijs en die op kwaliteit is gericht
Bij het eerste onderscheid speelt de vraag of grootschalige landbouw en voedselverwerking kwaliteit kunnen opleveren. Bij dat tweede onderscheid speelt de vraag of kostprijs gedreven landbouw en verwerking minder hoogwaardig zijn dan de op kwaliteit gerichte. Dat onderwerp bewaar ik graag voor volgende om nu eerst dat heikele onderwerp ‘kwaliteit’ waar we anders tegenaan lopen eens uit te diepen.
Naar aanleiding van een opmerking van mij benoemde Jurgen het vanmorgen heel helder: kwaliteit is een volstrekt relatief begrip omdat het afhankelijk is van wat je gewend bent. Dat betekent dat het gemoraliseer van culi’s over smaak en echte smaak wel aardig en populair is, maar irrelevant. Het zegt nl. iets over hen en niet over ons voedsel.
Ik schreef: [‘M]euk’ is zonder meer een volstrekt relatief begrip. Kwaadsprekers beweren dat een groot voedingsmiddelenconcern (ik noem maar geen naam) een bepaald product over een aantal jaren heen geleidelijk aan steeds slechter heeft gemaakt om het goedkoper te kunnen maken zonder dat consumenten het zouden merken (daar zorgt geleidelijkheid voor). Het verhaal is waar. Maar hebben de kwaadsprekers gelijk als de klanten tevreden zijn?
Zij die beter weten, hebben gelijk. Zij die niet beter weten ook. En daar zit het probleem: waarom zouden zij die beter weten, hun medemensen ongelukkig maken? Zo bezien is er geen ‘meuk’.
Dat vwb het ‘enerzijds’. Anderzijds: wat gebeurt er als je mensen wat ik meuk zou noemen, dat product naast een ‘goed’ product zou laten proeven? Het resultaat is in sommige gevallen ontluisterend. Sommige zg. ‘goede producten’ worden door de mensen die we arrogant als ‘niet-begrijpers’ benoemen niet gewaardeerd. Het zou zelfs veel (marketing)geld kosten om ze er wel aan te laten wennen.
- hoe heeft het zover kunnen komen?
- zullen we het onderwerp maar laten omdat onze smaak nu eenmaal ‘vermeukt’ is? (dat bedoel ik beslist zonder vooroordeel)
Ik ben van mening dat het tweede een culturele weeffout in onze samenleving is en ga dus voor de vraag hoe het zover heeft kunnen komen en hoe we dat weer kunnen corrigeren met minder knutselvoedsel zonder dat ons idee van voedsel totaal verromantiseert. Met ‘verromantiseert’ bedoel ik dat we doen alsof ons eten door kleine boertjes en andere kleine vaklieden wordt gemaakt.
Jurgen reageerde helder en scherp: [Je raakt] een pijnlijk punt dat een aparte discussie verdient. Wat is kwaliteitseten en moet iedereen dat willen eten? Foodies zijn elitair, dat moeten we toegeven vrees ik. Een analogie; Bach is beter dan Bauer, en toch is Bauer populairder. Smeerworst uit een kuipje is populairder dan pate van wilde gans. Is dat erg, moet de drek etende massa verheven worden zodat ze voortaan onder het genot van de Goldberg variaties langzaam gerijpte varkensrassen naar binnen gaan werken?
Ik denk het niet, veel mensen zijn nu eenmaal niet echt in eten geinteresseerd.
Ik ben het dus niet met je conclusie eens dat onze smaak “verpest” is. Je dicht de voedingsindustrie een te grote rol toe. Vergeet niet dat alle nieuwe rotzooi die ze op de markt brengen door consumentenpanels getest wordt en dus aan de grote gemene deler van smaak zal voldoen.
De vraag luidt dus: is kwaliteit wat we gewend zijn en goede kwaliteit wat onze verwachting net overtreft?
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Flipse: het ras heet oorspronkelijk "bleu blanc belge" (Belgisch witblauw), maar ik vond mijn beschrijving uit na de beruchte Gaïa-actie rond het Anderlechtse slachthuis (de beelden gingen de wereld rond).
Ook voor de familiale inkoper (de "huisvrouw") spelen dezelfde criteria van prijs, houdbaarheid e tutti quanti. "Quality is in the eye of the beholder" en daarenboven gebonden aan plaats en tijd (en beurscrisissen).
Die van die Belgische Bont en blauwe is onbetaalbaar, Nick. Om verwarring te voorkomen: in vakkringen heet dit resultaat van eindeloos selecteren op rendement een Belgische Blauwe. En dat brengt mij op het volgende: het lijkt mij dat op dit forum vooral gepraat wordt over hetgeen wij op ons bord terugvinden. De door jou genoemde kwaliteitskenmerken horen thuis in het vakjargon van professionele slagers, bierbrouwers en andere fabricanten...
Over kwaliteit redenen is gevaarlijk. Deze discussie stelt kwaliteit vooral gelijk met lekker. verder is er voor velen een verband met het begrip "door de juiste mensen gemaakt", zoals bijvoorbeeld
monniken: bier en kaas
quakers: geplette haver (het merk heeft verder niets met de sekte te maken)
Armen uit het Zuiden: "fair-trade"
Vaklui: "artisanaal"
Hippies: "bio" enz.enz.
Toch is kwaliteit nog veel meer dan dat. Het is ook bijvoorbeeld uitlevering (van een tong hou je, gefileerd, niet de helft over, van een tonijn 70 procent) Een Dikbil van het Belgisch Bont en blauw runderras geeft veel meer zachte beefsteak dan een Limousin.
Houdbaarheid is een ander kwaliteitskenmerk, de oorspronkelijke betekenis van "vers" overigens, net zoals convenience, prijs, verkrijgbaarheid .. ...
Waar beginnen we? Over welke kwaliteit willen we het hebben?
Dick,van een potje Knorr Vie versus een vers gemaakt groentenfruitsapje heb ik geen verstand.Ik weet dat het bestaat.En dat is ook het enige.
Waar ik niet te beroerd voor was,is dat ik eens van een fles Hero? geproefd heb.Daar zat dan van alles in en zou de boterham vervangen.Het was even doorzetten.Na drie ferme slokken,hield ik het voor gezien en geproefd.
Het spijt me,maar ik vond het zo vies.Slijmerig,naar net van alles niks smakend.Noch naar fruit, noch naar een bruine boterham.
Ook hier zal weer gelden: Dat het is wat je gewent bent.
Ik ben blij gewent te zijn aan de smaak van een echte boterham of een uitgeperste sinaasappel te drinken,het fruit gewoon te eten.Geeft mij ook voldoening.
Flipse, ik weet niet of je gestoord bent. Ik denk met jou dat 'betere' producten wel degelijk herkend worden als je mensen maar leert proeven. Ik stel me zelfs voor dat ik dat kan. 'Wie begint met proeven, stopt met drinken' was ooit een motto dat ik hanteerde. Maar is het relevant? Voor Jurgen, jou en mij wel en voor een paar mensen die verpest raken door 'betere' smaak ook. Maar zijn het geen zeldzame zieltjes die gered worden? Zijn ze nu ongelukkig in hun '(blissful?) ignorance'? (want, o o o, wat zijn we hier thuis soms moeilijk, en wat moet menige restaurateur het ontgelden - bijna niks is ooit meer goed genoeg; ben ik wel gelukkig?)
Draai het eens om. Hoeveel culi's - pardon - zingen niet de lof van iets omdat ze aanslaan op de naam, terwijl de echt proevende culi zich schaamt omdat het 't toch echt net niet was. Ook dat komt voor. Vaker dan je lief is.
Maar ik ben dit volstrekt met je eens: er is geen enkele reden om mensen de producten van de smaakkwaliteit die je noemt te onthouden. Ze moeten er kennis mee kunnen maken. Net zoals in die ouwe Campari-reclame. En dat bedoel ik niet sarcastisch.
Ik zou zo graag door willen op productkwaliteit. Is er dan niemand die iets vindt van een potje Knorr Vie versus een vers gemaakt groentenfruitsapje? Of van Pringles versus zelf gemaakte chips in de oven ( 3 minuten werktijd)?
Of van ...