Een eerste test om te bepalen of eten nog 'goed' is, is er even aan ruiken. Maar die methode is niet altijd betrouwbaar. Bovendien vertrouwen mensen hun eigen neus niet meer omdat ze niet meer gewend zijn die te gebruiken om zich te beschermen tegen bedorven eten.

Chinese en Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden daarom een sensor die feilloos ruikt en een melding naar je smartphone stuurt als een product bedorven is.

De sensor kan biogene aminen detecteren; de stoffen die bedorven vlees zijn vieze geur geven. Deze stoffen ontstaan bijvoorbeeld door de enzymen die in het product zitten of door microbiologische afbraak van aminozuren. Als de sensor een bepaalde hoeveelheid biogene aminen detecteert, stuurt hij een bericht naar een nabije smartphone via near-field communication (NFC). NFC heeft een bereik van maar 10 centimeter is, zodat de sniffer en je telefoon nog wel dicht bij elkaar gebruikt moeten worden.

De ontwikkelaars zien mogelijkheden voor zo'n onfeilbare kunstneus in het dagelijks leven. Het ding kan helpen om bedorven producten gemakkelijk, tijdig en snel tijdig uit de voedselketen te halen, bijvoorbeeld door een check op voorraden en tijdens het vervoer naar winkels.

De Wageningse onderzoeker Jenneke Heising deed promotieonderzoek in dezelfde richting. Zij combineerde meetgegevens van een ammonium electrode en mathematische modellen om de versheid van vis te bepalen. Ze slaagde er nog niet in om en werkend prototype te ontwikkelen; dat lukte de Chinese en Amerikaanse onderzoekers dus wel .

Mocht je je neus niet vertrouwen, dan is er nog meer intelligent packaging op komst die de voedselveiligheid helpt vergroten. Zo ontwikkelden Amerikaanse en Taiwanese wetenschappers samen bijvoorbeeld een 3D-geprint melkpakdopje, dat als het in aanraking komt met de melk weet te vertellen of je die nog kunt drinken.
Dit artikel afdrukken