Chinese en Amerikaanse wetenschappers ontwikkelden daarom een sensor die feilloos ruikt en een melding naar je smartphone stuurt als een product bedorven is.
De sensor kan biogene aminen detecteren; de stoffen die bedorven vlees zijn vieze geur geven. Deze stoffen ontstaan bijvoorbeeld door de enzymen die in het product zitten of door microbiologische afbraak van aminozuren. Als de sensor een bepaalde hoeveelheid biogene aminen detecteert, stuurt hij een bericht naar een nabije smartphone via near-field communication (NFC). NFC heeft een bereik van maar 10 centimeter is, zodat de sniffer en je telefoon nog wel dicht bij elkaar gebruikt moeten worden.
De ontwikkelaars zien mogelijkheden voor zo'n onfeilbare kunstneus in het dagelijks leven. Het ding kan helpen om bedorven producten gemakkelijk, tijdig en snel tijdig uit de voedselketen te halen, bijvoorbeeld door een check op voorraden en tijdens het vervoer naar winkels.
De Wageningse onderzoeker Jenneke Heising deed promotieonderzoek in dezelfde richting. Zij combineerde meetgegevens van een ammonium electrode en mathematische modellen om de versheid van vis te bepalen. Ze slaagde er nog niet in om en werkend prototype te ontwikkelen; dat lukte de Chinese en Amerikaanse onderzoekers dus wel .
Mocht je je neus niet vertrouwen, dan is er nog meer intelligent packaging op komst die de voedselveiligheid helpt vergroten. Zo ontwikkelden Amerikaanse en Taiwanese wetenschappers samen bijvoorbeeld een 3D-geprint melkpakdopje, dat als het in aanraking komt met de melk weet te vertellen of je die nog kunt drinken.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Moet wel door de verpakking en het conserverende gas heen kunnen ruiken zonder deze te openen. Onverpakte producten drogen eerder in dan dat ze bederven, maar kunnen in open ruimtes na enige tijd vliegenmaden bevatten, die ruik je niet, maar moet je oog voor hebben, schijnen trouwens wel eetbaar te zijn. Nu dus nog de onfeilbare kunstogen. Zijn er al, maar worden meestal gebruikt om in hoog tempo fruit met een stipje er uit te knikkeren. Alle appels aan mijn appelboompje hadden vorig jaar een of meerdere stipjes, vlekjes of kleine uitstulpinkjes. Ik heb ze er niet uitgeknikkerd en ben er ook niet ziek van geworden. Krijg wel buikpijn van die smetteloos uitziende onrijpehardezuredikkeschil supermarktappels met een stikker (sierappels?).
En wat moet je als er iets mis is met de kunstneus als je op je eigen gok niet meer durft vertrouwen?
In Amerika volgens het bronartikel 3000 doden en 48 miljoen zieken door Foodborne illnes per jaar!
Wauw. 10% ziek door voedsel.
Die doden zullen denk ik vooral vallen door pathogene bacteriën non voedsel. Dat is wat anders dan bederfbacteriën.
Weet dit apparaat ook hoe Salmonella en Listeria ruiken?