Le Monde bericht dat topman Vladislav Baumgertner van Uralkali, dat onlangs het potassiumkartel in de wereld - een soort OPEC voor een belangrijke grondstof voor kunstmest - opblies, door de Wit-Russische autoriteiten is gearresteerd wegens machtsmisbruik.

In twee uitgebreide analyses maakt de krant duidelijk hoe de affaire in elkaar zit. Omdat zijn kartelpartner Belaruskali buiten het kartel om wilde groeien, zette Baumgartner het gehele kartel op springen.

Samen met het Wit-Russische Belaruskali vormde zijn Uralkali het bedrijf BPC. BPC en het Amerikaanse Canpotex vormden een kartel dat het kalium-aanbod in de wereld stabiel hield en de prijzen hoog. Omdat Belaruskali echter achter de kartelquota om leveringen deed, besloot hij de Wit-Russen 'de oorlog aan te doen'. Daarmee zette hij echter de gehele wereldmarkt onder druk. Met als gevolg wereldwijd dalende prijzen voor een product waar de wereld nou juist zuinig op moet zijn.

Baumgertner zou door de veel lagere kosten van de potassiumwinning in de Oeral het Amerikaanse Canpotex ernstig in de problemen kunnen brengen. De topman riskeert 10 jaar gevangenisstraf in Wit-Rusland (Belarus).
Dit artikel afdrukken