Onder leiding van Nanyang Technological University Singapore (NTU) heeft een internationaal samengestelde groep onderzoekers een energiezuinige methode ontwikkeld om ureum te maken, een belangrijke verbinding voor stikstofkunstmest. Ze claimen de weg te hebben vrijgemaakt voor een minder klimaatschadelijke landbouwpraktijk. Kunstmest is onmisbaar omdat de landbouwproductie niet toekan met alleen dierlijke mest en compost als gevolg van niet te vermijden en bovendien significante stikstofverliezen in de landbouwpraktijk. Bovendien is meer productie nodig omdat de wereldwijde vraag naar voedsel blijft groeien.

De bestaande methode om ureum te maken is een duur en energie-intensief proces dat veel fossiele brandstof vergt en daarom een aanzienlijke CO2-uitstoot veroorzaakt. De productie van stikstofkunstmest draagt voor ongeveer 2% bij aan het wereldwijde energieverbruik. Dat komt door de hoge druk en hoge temperaturen (500 graden Celsius) die nodig zijn bij de bestaande processen. Het nieuwe proces kan bij kamertemperatuur worden uitgevoerd.

Het NTU-team zocht naar een manier om een reeds bestaande alternatieve benadering van ureumproductie, bekend als elektrokatalyse - waarbij elektriciteit wordt gebruikt om chemische reacties in een oplossing aan te drijven - te verbeteren.

Met behulp van het nanomateriaal indiumhydroxide als katalysator lieten de onderzoekers nitraat en kooldioxide reageren. Ze ontdekten dat zo'n proces vijf keer efficiënter ureum kan vormen dan eerdere pogingen op basis van elektrokatalyse. Dat zou met name het gevolg van 'zeer selectief' opwekken van de chemische reactie.

De onderzoekers claimen dat ze een 'groenere' en kostenefficiënte methode om kunstmest te maken hebben ontdekt. Op dit moment is het nog een laboratoriumuitvinding. Het NTU denkt de methode binnen enkele jaren commercieel te kunnen toepassen. Ureum zou dan niet meer te hoeven gekocht, maar zelfs op de boerderij gemaakt kunnen worden. Het voordeel van de methode zit in de lagere energiekosten. De nieuwe methode is minder efficiënt in het nuttig gebruik van stikstof.

  • Deel
Druk af