Deze maand ontvangen 100 diabetes type 1-patiënten een kunstmatige alvleesklier, schrijft de Volkskrant. Het draagbare apparaatje dat insuline en glucagon continu meet en realtime reguleert werd in 2004 door een patiënt zelf ontwikkeld.

Diabetici moeten continu hun bloedsuikerspiegel meten en reguleren om te voorkomen dat ze een hyper of hypo krijgen. Dat vereist enerzijds precisiewerk, maar is anderzijds ook gissen. Patiënten moeten namelijk voorspellen hoe hun bloedsuikerspiegel reageert op maaltijden en inspanning. Met een kunstmatige alvleesklier hoeft de patiënt zich daar geen zorgen meer te maken.

Het apparaat gaat na 15 jaar onderzoek en patiëntenstudies eindelijk naar de markt. Ontwikkelaar Koops gebruikt zijn apparaat al 2 jaar kan al niet meer zonder: “In die tijd heb ik geen enkele keer een hypo gehad”, zegt hij. “Laatst vergat ik een hele ochtend te eten, omdat ik zo hard aan het werk was. Dat was geen enkel probleem. Ik loop twee of drie keer in de week hard. Voorheen was dat kansloos. Het voelt echt of ik mijn leven weer terug heb.”
de Volkskrant - Diabetespatiënten krijgen door patiënt ontworpen kunstmatige alvleesklier
  • Deel
Druk af