Dat meldt het Parool. Kok en kunstenaar Joris Jansen vertelt de krant dat hij aan het leren is wat grote fabrieken allang kunnen en dagelijks doen: vlees en groenten garen en inblikken.

Dat gebeurt ambachtelijk en - zo te lezen - nog wat klunzerig. Jansen heeft inmiddels drie blikproducten ontwikkeld. Kleine blikjes ganzenrillettes, een pastasaus en ribollita, een Toscaanse soep van brood, bonen en kool. Gisteren ging op het Hembrugterrein in Zaandam zijn nieuwe inblikfabriek Coco Conserven officieel van start.

De Tostifabriek met bijbehorende stadsboerderij moest Amsterdammers bijbrengen hoe vervreemd ze zijn geraakt van hun voedsel. Coco Conserven wil een echt bedrijf worden dat het nieuwe inblikken hip maakt. Voor de verkoop denkt Coco aan delicatessenzaken en biologische winkels. In de blikken zitten lekker eten, biologische groente, goed gehouden dieren en geen e-nummers.

De gangbare conservenindustrie heeft maar één probleem: conserven worden als minderwaardig gezien. Voor slechts enkele dubbeltjes meer, kan de industrie uitstekende kwaliteit leveren. Wellicht draagt Coco ertoe bij dat dat gaat gebeuren. Het bedrijf zal dan weer snel van de markt verdwijnen omdat de conservenkennis bij de industrie op het hoogst mogelijke niveau ligt. Alleen de marktacceptatie van kwaliteitsconserven ontbreekt.

Fotocredits: een blikje Bicro met Amsterdamse Croquetten, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken