Overmorgen wordt de eerste BijenTotem van kunstenaar Hans Kalliwoda onthuld in het Amsterdamse centrum. Met deze totempaal wil de kunstenaar aandacht vragen voor de ‘refubees’. Dit zijn wilde bijen die het platteland ontvluchten omdat er te weinig voedsel is door een gebrek aan biodiversiteit.

Nederland telt 363 verschillende soorten wilde bijen die het zwaar te verduren hebben. Dat komt niet alleen door een gebrek aan biodiversiteit, maar ook doordat imkers met hun honingbijen de wilde bijen verdringen.

Uit Duits onderzoek blijkt dat populaties van wilde bestuivers in de periode van 1989-2014 met 80% zijn afgenomen. Onderzoekers schrijven: ‘De zorgen over de bedreiging en het uitsterven van verschillende wilde bijensoorten houden aan. Van de 338 in Nederland aangetroffen soorten staan er 188 op de Rode Lijst. Daarvan zijn 35 soorten uit Nederland verdwenen, 31 ernstig bedreigd, 52 bedreigd, 53 kwetsbaar en 17 gevoelig.’

De stad kan met een BijenTotem fungeren als een natuurreservaat voor de bij. De totempaal is gevuld met samenstelling van planten en bloemen die verschillende bijensoorten aantrekken. Amsterdammers onderhouden de planten en voeden wormen met organisch afval om de bodem vruchtbaar te houden. Zo ontstaat er een hoogwaardig bijenhotel voor de ‘refubees’ midden in de stad.
Het kan wel - Deze bijentotem is een toprestaurant voor wilde bijen - hetkanWEL
Reageer
  • Deel
Druk af