"The urbanisation trap', noemt The Economist de vaststelling dat de trek naar de stad niet automatisch tot economische groei leidt. De ontwikkelingen in Azië die tot deze gedachtengang leidden, worden geïllustreerd door de linkergrafiek: de ontwikkeling in Aziatische landen van 1985 tot 2010. De rechtergrafiek laat echter zien dat in veel Afrikaanse landen de toename van de stadsbevolking niet automatisch tot economische groei leidt.

grafiek world development report 2013

In het World Development Report 2013 valt te lezen dat een aantal van de grootste Afrikaanse landen, zoals Nigeria, weliswaar hun stadsbevolking explosief zag groeien, maar dat dit vooral gebeurde in de vorm van onproductieve sloppenwijken. De landen waar een groeiende stadsbevolking wel een economische groei genereert, Kenia, Ghana en Ethiopië, blijven met hun ontwikkelingscurve duidelijk achter bij de Aziatische voorbeelden.

Conclusie: steden zonder voldoende perspectief trekken een straatarme klasse aan die geen cent te makken heeft en omkomt van de honger zodra de prijzen van voedsel stijgen. 'The Urbanisation Trap' is dan ook tevens een voedingsbodem voor opstand en revolutie in met name Afrika.

Fotocredits: Chrissy Olson
Dit artikel afdrukken