De ene depressie zorgt wel voor dik worden. De andere niet. Hoe dat komt, probeerde de Nijmeegse eetgedrag-onderzoeker Tatjana van Strien te ontdekken in twee van haar onderzoeken.

Typische en atypische depressie
In de ene studie boog van Strien zich over de relatie tussen eetstijlen en depressie. Mensen die aan een typische, klassieke depressie lijden, hebben weinig eetlust. Bij een atypische depressie gaan mensen juist meer eten als ze verdrietig, gefrustreerd of somber zijn, of als ze zich vervelen.

De bevindingen van Van Strien bevestigen een intuïtief inzicht. Blij ben je niet de hele tijd. Depressief makende zorgen draag je wel de hele tijd mee en daarom maken ze dikker dan wat extra happen uit blijdschap
Nadat ze bijna 600 mensen gedurende 5 jaar had gevolgd, ontdekte ze dat de gewichtstoename bij de vrouwen in de groep vooral kwam door zogenoemd emotioneel eten. Het wordt ook wel troost-eten ('comfort food') genoemd en blijkt statistisch significant samen te hangen met een bovengemiddeld toename in Body Mass Index.

Het opdelen van depressie in subgroepen is volgens Van Strien relatief nieuw. Het analyseren van het emotionele eetgedrag speelt een belangrijke rol bij het typeren van de verschillende typen depressie. Door een onderscheid te maken tussen typische en atypische depressies kan een gerichtere behandeling voor elk type worden ontwikkeld. Bij de atypische groep die naar troosteten grijpt, raadt van Strien aan om hun emotionele eten aan te pakken door bijvoorbeeld emotie regulerende therapieën.

Blij eten maakt niet dik
In een andere studie laat Van Strien zien dat de term ‘emotioneel eten’ te ruim geformuleerd is. Blije en andere positieve emoties blijken namelijk niet dikker te maken. Van Strien: “Eten bij positieve emoties lijkt meer op extern eten: je krijgt trek omdat er eten op tafel staat, of omdat je iets lekkers ruikt. Het wordt dus tijd om specifieker te zijn: eten bij negatieve emoties maakt je dik. De Duitsers hebben dat goed begrepen en er als enigen een speciaal woord voor. Kummerspeck – zorgenvet.”

De bevindingen van Van Strien bevestigen een intuïtief inzicht. Blij ben je niet de hele tijd. Depressief makende zorgen draag je wel de hele tijd mee en daarom maken ze dikker dan wat extra happen uit blijdschap.

Fotocredits: Smiley Smartie, TanteTati
Dit artikel afdrukken