Hoezo crisis? Dat denkt de gemiddelde krantenlezer bij het lezen van zulke berichten. OK, de melkveehouderij doet het een beetje minder goed, maar dan hadden ze ook maar niet zo gek moeten doen na het opheffen van het melkquotum. Dat soort zaken weet inmiddels zelfs de gemiddelde Metro-lezer.

Hoewel het voormalige LEI er duidelijk over was ('varkenshouders hebben de huidige prijspiek hard nodig om de opgelopen betalingsachterstanden over de afgelopen twee jaar in te lopen'), is op boerensites is kritiek te lezen op de berichtgeving over het nieuws. Op Boerderij zijn twee reageerders scherp in hun uitingen.

Hogman1 zegt:
Als je de eerste 5 maanden niet meetelt was het een goed vleesvarkensjaar.
Over het hele jaar genomen is het gewoon een 3 letterwoord wat begint met een k en eindigt op een t.


Daan1 heeft juist een opmerking over het einde van het jaar:
De huid niet verkopen voor de beer geschoten is... 2016 is niet eens voorbij!! Laatste week -11 cnt Duitsland. .....en die aanwas moet zijn geld nog waard worden!!

Volgens het LEI zat nou juist China dit jaar mee. Wie wel eens met slachters spreekt hoort andere taal. "Het gaat alle kanten uit", hoor je dan. Wie met mensen spreekt die op lange termijn kijken, vertellen het weer anders: 'het tekort aan varkensvlees in China is bijna over; alleen als de economie daar harder aantrekt dan verwacht, zal de prijs weer even goed zijn omdat de Chinezen daar nu niet voor gaan bouwen.'

Boerenbusiness kopt Varkenshouder plotsklaps weer grootverdiener (zonder aanhalingstekens) en zegt dat het prima gaat: Het is geen nieuws dat de varkenssector dit jaar uit een crisis is gegroeid, maar het tempo waarmee dit gepaard gaat, is wel opvallend. Want, plotsklaps behoren varkenshouders weer tot de grootverdieners van agrarisch Nederland. Vooral voor vermeerderaars is 2016 een uitstekend jaar, zo blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research.


Ook Dé van de Riet van het Centraal Orgaan Vleessector (COV) is dat te gortig. Hij zegt: Toch best knap om zo'n economische analyse te kunnen maken zonder de woorden vlees, varkensvlees, vleesexport, omzet, afzet, markt en consument.

Het lijkt erop dat boeren dat beter door hebben dan hun oude LEI of pers. Dát is het goede nieuws van vandaag.
Knapper dan Unilever
Ook onze staatssecretaris Van Dam (boerenzaken van EZ) meende nog wat te moeten zeggen over de gestegen boereninkomens, het enige lichtpuntje van zijn bewindsperiode. Het is goed nieuws, zei hij, maar die mooie inkomens zouden kwetsbaar zijn omdat ze deels gesubsidieerd zijn. Hij vindt dat die inkomens "uit de markt" moeten komen. Dat is een opmerking waar de EZ-ambtenaren hun baas voor hadden moeten behoeden. Varkensboeren worden immers niet gesubsidieerd. Ook de tuinbouwjongens die het dit jaar goed deden, eten niet uit boerensubsidiepotten. Melkboeren wel, maar die zitten nou juist in een forse dip.

Van Dam zit vooral met de provincie Noord-Brabant waar de pleuris tussen de lokale boerenkoepel ZLTO en het provinciebestuur is uitgebroken over versnelde maatregelen tegen beestenpoep. Poep is daar zo'n probleem geworden, dat de provincie maatregelen moet opleggen. Die zorgen er alleen voor dat Brabantse varkensboeren (de meerderheid van de Nederlandse varkensboeren) zo duur worden, dat ze een inkomen uit de markt kunnen vergeten als ze niet heel snel nog veel knapper dan Unilever in hun marketing worden. Dat kun je van boeren en zelfs van de markt niet verlangen.

Uniek jaar
Gek genoeg benoemd niemand wat er aan de hand is. Ondanks een slecht melkjaar voor 19.000 van onze boeren, is 2016 domweg een uniek jaar. Er zijn wat markten die het tegelijk goed doen. Daarom schiet het inkomen van de gemiddelde voor de wereldmarkt te dure Nederlandse boer, tijdelijk wat omhoog en kan hij zijn wonden even likken. Het bericht van dat oude LEI had in zijn nieuwe WER-jasje dan ook bijvoorbeeld kunnen heten 'adempauze voor Nederlandse varkensboer'. Over vijf jaar zijn er alweer heel veel minder varkens- en andere boeren en zullen ze gemiddeld weer gewoon verlies hebben geleden als ze dan nog steeds proberen net zoveel teveel te maken als nu. Die adempauze is er om even rustig na te denken over de toekomst.
Het lijkt erop dat boeren én de vleessector dat beter door hebben dan hun oude LEI of hun pers. Dát is het goede nieuws van vandaag.

NB: de NOS bracht gisteren reëler nieuws over boeren, maar deed dat op basis van CBS-analyses van WER-cijfers. Nederlandse boeren zijn de afgelopen 20 jaar 4% minder gaan verdienen, terwijl ze 24% meer zijn gaan omzetten. Dat komt omdat ze hun kostprijs verlagen door meer efficiency, maar geen kostendekkende afzetlijnen weten te ontwikkelen. Heeft Van Dam dan toch een punt? Natuurlijk. Alleen staan boeren zoveel doelpunten achter, dat het niet reëel is om te roepen dat ze hun inkomen maar uit de markt moeten halen. Daarom kiest de EU inmiddels voor een redelijker weg.
Dit artikel afdrukken