Zo´n 5 tot 10% van alle groente en fruit wordt in Nederland verspild vanwege hun ‘looks’ of omdat er teveel van gemaakt is. Ze eindigen in de biovergister of worden tot veevoer verwerkt. Dat is zonde, want met de smaak en kwaliteit is niets mis, zegt Kromkommer.

Krom = het nieuwe recht
Kromkommer zet zich sinds een paar jaar in voor minder voedselverspilling. Onder het motto ‘krom is het nieuwe recht’ wil Kromkommer consumenten laten zien dat imperfectie bij groenten nog niks zegt over de smaak. Ze noemen alle flesvormige peren, zwangere tomaten en ingedeukte aardappelen ‘gekke groenten’. Om die weer op ons bord te krijgen, opent Kromkommer van 18 tot en met 31 mei een Pop-Op Shop Gekke Groente in Hoog Catharijne, in Utrecht.

#krompopop - meer dan gekke groenten alleen
In de winkel komen groenten te liggen die vanwege hun afwijkende vormen niet gewenst zijn in de supermarkten, plus de overschotten van telers. ‘De Pop-Op Shop is een plek waar je het verhaal van de gekke groente in levenden lijve kunt beleven’ aldus de organisatie. Daarmee hoopt #krompopop consumenten bewust te maken van de voorkomende verspilling. De shop is een middel om te laten zien hoe de groenteketen in elkaar zit en hoe verspilling ontstaat. Lezingen en workshop door retailers en telers moeten de bewustwording vergroten.

Geen landelijke keten
Kromkommer wil geen landelijke winkelketen worden. Met het initiatief hopen ze de verkoop van gekke groenten een zetje te kunnen geven. "Wij hopen stiekem dat we massaal gekopieerd gaan worden. Uiteindelijk is het ons doel om de groente overal in de schappen te krijgen, krom naast recht, voor dezelfde prijs”, aldus Chantal Engelen van Kromkommer.

Kromkommer 'redt' sinds vorig jaar gekke groenten door er soep van te maken. De soepen zijn op een honderdtal verkooppunten in Nederland te koop. Uiteraard ook in de Pop-Op Shop.

Fotocredits: Kromkommer Pop-Op Shop via Facebook
Dit artikel afdrukken