Vele deskundigen zeggen dat de oplopende graanprijzen voor een ernstige - en in de dierhouderij zelfs voor een zeer ernstige - situatie zorgen, maar dat het probleem tegen te gaan is. Vooral als we de graanprijzen wat lucht geven door op te houden graan te vergisten tot brandstof, een beleid dat in landen als de VS en Duitsland een dogma lijkt te zijn geworden.

Afgelopen zondag zei Peter Brabeck, de topman van Nestlé en daarmee van 's wereld grootste levensmiddelenmakers, in de Zwitserse SonntagsZeitung dat biobrandstof niet meer van gewas gemaakt moet worden dat direct of indirect voor menselijke consumptie kan dienen. "Het probleem is dat bijna de helft van de Amerikaanse maïsproductie en 60 procent van het Europese koolzaad wordt gebruikt voor brandstof", zei Brabeck. Het moet dus anders en de vergistingspolitiek is de schuld.

De redactie werd opgeschud door andere geluiden: Brabeck laat zien dat de macht in de voedselwereld zelfs niet bij de grote levensmiddelenconcerns ligt, maar ergens anders. Het volgende stapje in de redenering is bepaald opmerkelijk: de grote verwerkers houden oogsten uit de markt en kopen die voor gunstige prijzen in om hun verkoopprijzen hoog te houden. Vergisting is nou juist een uitstekend middel voor boeren om van hun kant aan betere prijzen te laten werken in tijden van overschot.

Het zou dus van twee kanten moeten werken:
- vergisten in tijden van overschot om geen faillerende boeren te krijgen
- niet vergisten in tijden van krapte

Maar daar tussendoor fietsen de belangen van enkele heel grote verwerkers die ervoor zorgen dat het of/of niet ten gunste van de productie en de prijsvorming uitvalt maar geheel ten bate van hun eigen portemonnee. Dat - het zij nadrukkelijk gezegd: mogelijke - aspect van de graanprijshausse is op dit moment niet in het nieuws.

Het nieuws? Het is tijd om het er op zijn minst over te hebben. Slechts een beperkt aantal partijen verwerkt en handelt in primaire agrarische grondstoffen en heeft met de voedselprijzen een belangrijk deel van de ontwikkeling van de economie en de vrede in de wereld in handen. Honger zorgt immers voor opstand en erger.

Fotocredits: Prairie Fire sign, Criss Cross Circus
Dit artikel afdrukken