De NRC van gisteren opende met de kop OM: de veestapel moet kleiner. Volgens landelijk coördinerend milieuofficier Rob de Rijck van het OM zullen de plannen die het kabinet heeft om mestfraude tegen te gaan, onvoldoende werken.

De Rijck zegt met zoveel woorden dat de oorzaak van het mestprobleem in Nederland moet worden weggenomen omdat anders de wet- en regelgeving anders niet gehandhaafd kunnen worden. Volgens De Rijck leunt het plan van het kabinet op repressie, terwijl de capaciteit ontbreekt om streng op te kunnen treden tegen fraudes die volgens hem door zullen gaan. De NRC citeert zijn woorden: "Zelfs als je onze capaciteit en die van de NVWA verdubbelt, heb je niet meer dan twee druppels op een gloeiende plaat.” De NVWA is toezichthouder in de mestsector.

Op twitter protesteert Frans Visser, uitgever van vakbladen op het gebied van landbouw. Volgens hem mag het Openbaar Ministerie, conform de driedeling der machten, geen uitspraken doen over de deugdelijkheid van wetgeving en moet hij zich beperken tot de toepassing van de wet.

Twitter - Frans Visser on Twitter
Reageer
  • Deel
Druk af