Dat gaat natuurlijk veel te ver, want het is wel degelijk zinvol om de toenemende kinderobesitas af te remmen en kinderen (en hun ouders) te leren wat gezond eten is. In de Washington Post stelt Kathleen Parker dat het ware euvel gelegen is in het federale programma, dat een nationale standaard zonder ruimte voor lokale variatie toelaat. Zij stelt twee aanpassingen voor: geef de 'school nutritionists' de ruimte voedzame en smakelijk lunches samen te stellen die aansluit bij de eetcultuur van van hun schoolbevolking, en laat de ouders een grotere rol spelen in het bereiden van gezond voedsel voor hun kinderen (met ondersteuning waar nodig). Want, zo stelt ze: 'quality nutrition begins at home'.
Top down en one size fits all-beleid werken niet. Het moet van onderen naar boven en van boven naar beneden kloppen. Dat is de korte samenvatting van de scherpe, maar opbouwende kritiek van Parker die zowel de Republikeinen als Obama aanpakt.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Misschien zou het helpen om de gewijzigde lunches te laten lijken op de troep die ze normaal kregen. Als voorbeeld: als er dagelijks kipnuggets vanuit een fabriek worden geserveerd, met alle troep erin, maak dan zelf kipnuggets die je normaal kruid. Ik denk dat er dan grotere kans is dat ze dat wel lekker vinden, want het lijkt op wat ze gewend zijn. En dan kan je geleidelijk aan steeds minder paneermeel gebruiken bijvoorbeeld, of ipv frituren ga je ze gewoon bakken, langzaamaan wijzig je zo het eten zonder dat ze er erg in hebben. Een pizza kun je ook van verse ingrediënten maken ipv kant en klaar uit de fabriek, dan is ie toch gezonder maar lijkt ie op wat ze gewend zijn.
Ik denk dat dat een strategier is die best goed ingepast kan worden op scholen?