In een video-uitzending van Bild.de met de Duitse kok Johann Lafer kookt vandaag Julia Klöckner, de Duitse minister van Landbouw en Voeding, een gezonde drie-gangen maaltijd voor het hele gezin met een kleine beurs. De minister en haar ministerie vinden het van belang om mensen te wijzen op het belang van goede voeding voor een gezond lichaam dat virussen kan weerstaan.

Over de uitzending is om twee redenen opschudding ontstaan. De video is openlijke reclame voor supermarkt Kaufland. Het logo is duidelijk te zien. Dat zou een minister niet passen. Het tweede bezwaar is dat Klöckner en Lafer geen mondkapjes dragen tijdens hun kooksessie en de afstand van 1,5 meter niet in acht nemen. De kritiek wordt dit keer aangezwengeld door de satirische komiek Jan Böhmermann (een soort Arjen Lubach) en TV-gespreksleider Micky Beisenherz (een soort Sven Kockelmann)

Desgevraagd zei het ministerie dat noch het ministerie, noch de minister zich ervan bewust was dat "Kaufland" de show zou sponsoren. "Het ministerie gaat geen sponsorpartnerschappen aan, daarom zijn er geen reclamefoto's of dergelijke", reageert het ministerie in een schriftelijke verklaring. Ook op de website van het ministerie en op het Twitteraccount werd tot zaterdagavond niet naar het programma verwezen.

Vorig jaar trad de christen-democratische Klöckner al eens op in een video met de voormalige Nederlandse Nestlé-baas Marc-Aurel Boersch die nu in Duitsland Nestlé leidt. Ook toen ontstond opschudding die ze karakteriseerde als polariserende 'haatcampagnes' op het gebied van landbouw en voeding die niets oplossen, terwijl zij probeert goede dingen voor elkaar te krijgen voor de bevolking. In die video betuigt Nestlé steun aan het initiatief van de minister om suiker, vet en zout in levensmiddelen terug te dringen.

Spiegel - Ministerin kocht mit Fernsehkoch Lafer in gesponsertem Video
  • Deel
Druk af