Kris Verburgh, arts en auteur van De Voedselzandloper, schreef een artikel waarin hij een nieuw wetenschappelijk vakgebied met de naam 'nutrigerontologie' introduceert. Zijn tekst verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Aging Cell.

Het nieuwe vak zou moeten onderzoeken hoe nutriënten, voedingsmiddelen, macronutriënt-verhoudingen en diëten de levensduur kunnen verlengen en het risico op verouderingsziekten, zoals onder meer hart- en vaatziekten, dementie, diabetes, kunnen verminderen.

'Een dringend nodig vakgebied'
In een persbericht schrijft hij: Er is dringend nood aan een dergelijk vakgebied om beter wegwijs te geraken uit talloze tegenstrijdige gezondheids- en dieetadviezen, die vaak gebaseerd zijn op korte-termijnstudies (enkele maanden tot hoogstens enkele jaren) en niet de langetermijnvisie in het oog houden, wat wel het geval is voor onderzoek naar veroudering, gezien het verouderingsproces één langetermijnproces is. Bovendien, als men weet waarom we ouder worden, kan men gemakkelijker dieetadviezen beoordelen en tot de conclusie komen dat veel diëten ongezond zijn of niet efficiënt zijn op lange termijn. Het artikel is in essentie ook een samenvatting van het boek De voedselzandloper en vormt de basis voor het voedselzandloper-model.

Het persbericht gaat vergezeld van een uitgebreide toelichting.

Fotocredits: Kris Verburgh
Dit artikel afdrukken