Dat zei WUR-theoreticus Martin Scholten die het begrip voor het Ministerie van Landbouw wetenschappelijk vorm en inhoud heeft gegeven gisteren tijdens een bijeenkomst van het Ministerie.

De uitspraken compliceren en verwarren het denken over kringlopen.

Kringlopen heten doorgaans 'gesloten' of 'zoveel mogelijk gesloten' te moeten zijn. Kringlopen hergebruiken outputs om nieuwe gewenste oogsten voor menselijk gebruik te produceren zonder of met minimale aanvoer van nieuwe inputs. Voor de WUR blijken ze echter 'open' - net zoals ze dat nu ook zijn - te moeten blijven, terwijl wel een urgente transitie nodig zou zijn.

Nederland is van oudsher een land dat volop grondstoffen importeert, en dus een permanente stroom van nieuwe inputs aanvoert. Ook de minister maakte onlangs duidelijk dat kringlopen niet te nauw moeten worden gedacht.

Wat kringlooplandbouw betekent, wordt na de uitspraken van Scholten nog minder duidelijk. Wel mag inmiddels worden aangenomen dat onze landbouw volgens de WUR en minister Schouten met internationale grondstoffenstromen verbonden moet kunnen blijven. Die gedachte is niet onlogisch omdat de Nederlandse landbouw door zijn ontwikkelingsgeschiedenis tot de minst circulaire ter wereld behoort. Door onze haven- en riviereneconomie is Nederland een handelsdraaischijf voor nutriënten.


Twitter - aldrik gierveld on Twitter
  • Deel
Druk af