Volgens Follow the Money is de krimp een wassen neus, omdat het aantal verkopen buiten familieverband maar gering is. Voor de Volkskrant zijn die afromingen zo serieus dat de krant er het plan van voormalig minister Piet Adema in ziet, waar de BBB, de partij van de minister, zo tegen was.
Ander staatje
In boerenkringen circuleert een totaal ander staatje. Daaruit moet blijken dat de mestproductie van de melkveehouderij veel minder hoeft te krimpen dan in het plan van Adema, terwijl de varkenshouderij en, in wat minder mate, de pluimveehouderij opeens het haasje zijn. De mestproductie ('MPR' in het staatje, zie de box hieronder) van de varkenshouderij moet binnen een jaar met 25% dalen en die van de pluimveehouderij met 17%. Die van de melkveehouderij nog maar met 2%. In het plan van Adema moesten alle dierlijke sectoren 10% minder mest produceren binnen een jaar. 'Samen uit, samen thuis.' Daar maakte deze minister een eind aan door nadrukkelijk te kiezen voor koeienboeren. Varkensboeren hebben volgens dat staatje het nakijken.
Op Boerderij heeft hoofdredacteur Jan Vullings het over weer andere getallen. De fosfaatproductie van de varkenshouderij moet 18% krimpen, die van de pluimveehouderij 14%, en die van de melkveehouderij 6%, schrijft hij.
Te constateren valt dat er heel verschillende cijfers uit de mestbrief van de minister worden afgeleid. Dat is een kwalijke zaak. Niet zozeer voor de rekenaars die hun cijfers de wereld inslingeren alsof ze waar zijn, maar voor de mestbrief. Die hoort duidelijk te zijn, omdat er voor boeren veel vanaf hangt.
Na vandaag - Prinsjesdag - zal de Tweede Kamer onder meer over de mestbrief debatteren. Vraag één hoort te zijn: wat betekent de brief in precieze cijfers voor welke groepen boeren? Dat kan nooit te veel gevraagd zijn.
Afgelopen zondag reageerde LTO Nederland voorzitter Ger Koopmans in Buitenhof op de mestplannen van de minister Wiersma. LTO Nederland toonde zich afwijzend bij de publicatie van mestbrief. In Buitenhof bleek het wel weer mee te vallen. Ook bij Buitenhof kwamen weer iets afwijkende cijfers op tafel. Interviewer Pieter-Jan Hagens probeerde door de mist heen te breken.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik mis in de discussie de mogelijkheid dat de MPR wordt opgerekt, aangezien de productie binnen de EU nu eenmaal anders is in Spanje dan noordelijker in Europa. Met een Landbouwcommissaris (met boerenachtergrond) uit Luxemburg en een milieucommisaris uit Zweden ligt het toch voor de hand dat we van die 170 kg N verlost gaan worden? En als ik de verhalen mag geloven, dan zijn we de fosfaatvoorraad in NL al aan het uitmijnen. In het Zuiden zit vast nog genoeg in de bodem, maar ook daar lijkt de agronomische noodzaak om verder te reduceren minder. Verder verbaas ik me erover dat er nog steeds relatief weinig mestexport plaatsvindt. Van mesthoofdstad Boekel naar Lille/Rijsel (Fr) is even ver als van Boekel naar Groningen. Blijkbaar is daar veel vraag. Zal vast aan de bemonsteringskosten en hygienevereisten liggen, maar laten we het dan in Oss composteren en direct op een schip laden. Ruilen we het voor graan en soja uit Zuid-Europa. Europa als gemengd bedrijf ;-)
@fransaarts #10, als die schotten bestaan dan had de Schiphol oplossing met boerderijen opkopen en andersom, 100 rijden voor N ruimte toch nooit mogelijk geweest? Of is dat een malafide constructie a-la PAS die het voor de rechter niet volhoudt?
Het huidige mestprobleem is een deelprobleem. En dat deelprobleem ligt selectief bij de derogatiebedrijven. En nu wil men dat deelprobleem oplossen met generieke maatregelen. Een volstrekt scheve benadering van het huidige mestprobleem.
Jan, dank voor je antwoord. Ik constateer: het is jouw lezing (en de tekst vergt dus het oordeel van een professional). Mag ik zeggen dat de communicatie iets toegankelijker had mogen wezen?
Mea culpa Wouter #7 . LVVN inderdaad. En eens, groot probleem. Einde derogatie op bedrijfsnivo wordt voor veel bedrijven bijzonder zwaar qua mestafzet. Wiersma schetst voor 2026 (mocht de 10% reductie in mestproductieplafond gehaald worden) nog gat aan mestplaatsingsruimte van 53 mln kg stikstof. Haar korte termijn maatregelen in de brief leveren ergens tussen 5 en 11 mln kg op. Wie gaat die mest afnemen (en tegen welke prijs)....
Dick #12 , in de mestbrief staan de nieuwe produktieplafonds per sector, en hoe LVVN daar op komt (met Lbv / Lbv-plus meegenomen). Voor mij was dat even combineren met de meest recente cijfers van RVO over Lbv en Lbv-plus, en met de meest recente CBS kwartaalrapportage over verwachte excretie in 2024.