Bij de productie van zwarte thee wordt een mogelijk kankerverwekkende stof gebruikt: antrachinon. De Duitse consumentenorganisatie Stiftung Warentest trof de stof bij een test van Darjeeling en Ceylon-Assam theeën in alle 27 geteste theeën aan. Daarbij overschreden 16 theeën de grenswaarde van 10 microgram per kilo. ,

Verdoezelen van het probleem
De EU is echter van plan deze voor thee op te trekken naar 20 microgram per kilo. Als die waarde nu al werd gehanteerd, dan waren er nog maar 2 theeën 'in overtreding': een 'gewone' van het merk Goldmännchen en een biologische van Alnatura. Beide producenten zijn inmiddels de oorzaak van de 'vervuiling' aan het onderzoeken.
Volgens de Stiftung Warentest is het optrekken van de algemeen geldende grenswaarde een vorm van het probleem van verdoezelen. Wie dat doet en afwacht neemt het risico om kanker te krijgen, schrijft taz.de.

Alleen dierproeven
Antrachinon wordt niet direct gebruikt bij de teelt van thee, maar kan in de thee terecht komen als er bij het drogen van de bladeren kolen worden gestookt. Een aanwijzing daarvoor is dat er ook verhoogde gehalten aan PAKs werden aangetroffen, die ontstaan bij verbrandingsprocessen. Uit dieronderzoek is gebleken dat antrachinon kanker kan veroorzaken aan de lever en nieren. Hoe dat risico voor mensen ligt, en hoeveel thee je daarvoor zou moeten drinken, is (nog) niet onderzocht.
Als je het risico wilt uitsluiten, kun je geen thee meer drinken. Zelfs geen biologische, zo blijkt uit de analyses van Stiftung Warentest.

Fotocredits: yoppy
Dit artikel afdrukken