Ze zijn gemakseten geworden, een soort luxe kant-en-klaar gehakt. Ik kocht van de week kant en klaar gekookte 'wokgarnalen' en 'wok rivierkreeften' met knoflook. Kennelijk was er maar 1 smaak te bedenken. De knoflook was hetzelfde.
Maar wie kan nou eindelijk eens vertellen welke je moet hebben als bewust komende burger, gekookte witpootgarnalen of die rivierkreeftjes. De eerst komen van de kweek in Indonesië; de tweede uit China. De laatste schijnen uit het wild te komen ook al willen de Chinezen ons doen geloven dat ze er heel wat uit kweek hebben. Niemand kan de kweekvijvers vinden. Ze zijn van de de soort Procambarus Clarkii, die inmiddels ook in onze rivieren zit. Als ze hier met miljarden komen is het bingo, want ze maken de dijken stuk. Ze graven er holletjes in. Worden ze een plaag, dan moeten we ze dan wel vangen en opeten om niet al die kostbare eiwitten verloren te laten gaan.
Hoe zit het? Helpt Albert Heijn ons een Chinese wilde plaag op te eten of zorgen we voor een ecologisch rampje? Of stelen we tientallen miljoenen eenvoudige Chinezen de kleine kreeft uit hun eiwitarme mond? Diezelfde garnalen koop je immers uit de VS uit de kweek. Crayfish, weet-u-wel, Louisiana is er beroemd om, maar die is waarschijnlijk een beetje duurder. Net als de kweekgarnaal.
Help, viskenners, vertel het ons. We willen bewust kunnen kiezen en Albert Heijn is toch wel gek als het niet Puur & Eerlijk op een plaag zet ook al is daar nog geen Plaagkeurmerk voor. Ze zijn in ieder geval goedkoper dan de kweekgarnalen.
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
<start reclame>
Gepascaliseerde kreeft van Moshik Roth ziet er zo uit:
http://wdeheij.blogspot.com/2010/08/gepascaliseerde-kreeft-proeven-op-1.html
We hebben nog een paar plekjes over voor onze spontane foodlog kreeft en oester proefsessie op 1 oktober.
<einde reclame>
Des te meer reden om even collectief recalcitrant te zijn lijk me :-)
Ik niet, ik zit in Aalten. Lees even in de Gelderlander wat de voorschriften zijn om ze te mogen vangen want jawel de Nederlandse wetgever heeft weer wat bedacht.
"Maar als de kreeft over straat loopt, maakt hij geen deel uit van een watergebied en heeft de kreeft op dat moment geen eigenaar." In dat geval mag het dier volgens het ministerie meegenomen worden. "Je kunt het vergelijken met het plukken van bramen."
Als iemand ze vangt, dan zal ik ze laten pascaliseren, en kunnen we ze samen proeven op 1 oktober.
Leuke bijkomstigheid, die zitten in de Wetering(watergang) die langs ons land(2,5ha) loopt. Daar staat nu, nadat de Gasunie er dit voorjaar een nieuwe buis doorheen getrokken heeft, een groenbemester(bladramanas) dat binnenkort geklepeld wordt. Nieuw bij Unox: geklepelde rivierkreeftsoep.