We houden niet van mieren. Niet van spinnen en niet van sprinkhanen. Maar griezels als kreeften en garnalen gaan erin als koek. Hoe ze er in het echt uitzien weet gelukkig geen hond. Dat die beestjes van een gram of tien niet netjes met zo'n diervriendelijk tik achter de kop gedood worden maar met tienduizenden ineens levend de kookketel in gaan, nee dat wil niemand weten.

Ze zijn gemakseten geworden, een soort luxe kant-en-klaar gehakt. Ik kocht van de week kant en klaar gekookte 'wokgarnalen' en 'wok rivierkreeften' met knoflook. Kennelijk was er maar 1 smaak te bedenken. De knoflook was hetzelfde.

Maar wie kan nou eindelijk eens vertellen welke je moet hebben als bewust komende burger, gekookte witpootgarnalen of die rivierkreeftjes. De eerst komen van de kweek in Indonesië; de tweede uit China. De laatste schijnen uit het wild te komen ook al willen de Chinezen ons doen geloven dat ze er heel wat uit kweek hebben. Niemand kan de kweekvijvers vinden. Ze zijn van de de soort Procambarus Clarkii, die inmiddels ook in onze rivieren zit. Als ze hier met miljarden komen is het bingo, want ze maken de dijken stuk. Ze graven er holletjes in. Worden ze een plaag, dan moeten we ze dan wel vangen en opeten om niet al die kostbare eiwitten verloren te laten gaan.
Hoe zit het? Helpt Albert Heijn ons een Chinese wilde plaag op te eten of zorgen we voor een ecologisch rampje? Of stelen we tientallen miljoenen eenvoudige Chinezen de kleine kreeft uit hun eiwitarme mond? Diezelfde garnalen koop je immers uit de VS uit de kweek. Crayfish, weet-u-wel, Louisiana is er beroemd om, maar die is waarschijnlijk een beetje duurder. Net als de kweekgarnaal.
Help, viskenners, vertel het ons. We willen bewust kunnen kiezen en Albert Heijn is toch wel gek als het niet Puur & Eerlijk op een plaag zet ook al is daar nog geen Plaagkeurmerk voor. Ze zijn in ieder geval goedkoper dan de kweekgarnalen.




image
Dit artikel afdrukken