Dat constateren wetenschappers van de University of British Columbia in Nature. Zij berekenden, simpel gezegd, de klimaatvoetafdruk van de 'wilde' visvangst (dus van alles wat geen kweekvis is). Circa 4% van de CO2-uitstoot van de voedselproductie komt voor rekening van de visserij, schrijft Knack. Ongeveer de helft van alle vissersvloten stoot minder dan 20 kilogram CO2 uit per kilogram geproduceerde eiwitten. Fors minder dan de uitstoot die rundvlees met zich meebrengt. Rundvlees veroorzaakt een klimaatafdruk die tussen de 45 en 640 kilogram CO2; varkensvlees is verantwoordelijk voor 20 tot 55 kilogram.

Vis eten omdat dat beter is voor het klimaat? Ja, dat kan dus. Maar hou het dan wel bij haring en sardien
28% meer uitstoot voor evenveel vis maar 60% meer kreeft en garnaal
De onderzoekers brachten de uitstoot van vissersvloten tussen 1990 en 2011 in kaart op basis van hun brandstofverbruik. De CO2-uitstoot bleek in die periode met 28% toe te nemen, terwijl de hoeveelheid aangelande vis vrijwel gelijk bleef. Volgens de onderzoekers heeft dat te maken met een verschuiving in consumentenvoorkeuren. We hebben een voorkeur ontwikkeld voor 'luxe' zeevruchten als kreeft, krab en garnaal. "We zijn rijker, mensen hebben meer geld over voor deze dieren en ze komen nog altijd redelijk overvloedig voor", zegt voedselsystemen-onderzoeker en co-auteur Peter Tyedmers in The Independent. De vangsten van de gewilde schaaldieren lagen in 2011 dan ook 60% boven het niveau van 1990.

En dat heeft gevolgen, want waar de gemiddelde CO2-footprint van vis gelijk is aan die van kip, komt die van kreeft en garnaal in de buurt van die van lam en rund. Volgens de onderzoekers zijn schaaldieren als garnaal en kreeft het minst klimaatvriendelijk, omdat de schepen die er op vissen grotere afstanden moeten afleggen en minder grote hoeveelheden vangen. Vanuit klimaatoogpunt zijn kleine vissoorten zoals ansjovis, sardines en haring het meest efficiënt, omdat ze in grote scholen zwemmen en zich als school laten vangen.

Het mag opvallend heten dat de visserij op schaaldieren, die ongeveer 6% uitmaakt van de totale visvangst, verantwoordelijk blijkt voor 22% van alle uitstoot. Vissersvloten die op kleine vissoorten vissen (de hierboven al genoemde haring, ansjovis en sardines) dragen maar 2% van de uitstoot bij, maar brengen een vijfde van alle visvangst aan land.

Vis eten omdat dat beter is voor het klimaat? Ja, dat kan dus. Maar hou het dan wel bij haring en sardien.
Dit artikel afdrukken