NRC Handelsblad rekende na wat afleidingsmateriaal in een varkensstal kost. De krant blijkt te denken dat stro te duur is. De krant schrijft: Stro, daar houden varkens van. Ze kunnen erin wroeten, bijten, zoeken naar een verdwaald korreltje graan. Stro is het ideale afleidingsmateriaal, noodzakelijk voor het welzijn van varkens. Varkens zijn intelligente dieren en moeten volgens Europese richtlijnen kunnen spelen en onderzoeken in de stal. Hokverrijking heet dat.
Maar stro is duur: 7,50 euro per dier per jaar. Stro levert extra arbeid op, je moet het verstrekken en verversen. Boeren kiezen liever voor onderhoudsvriendelijk en goedkoop. Ze hangen liever een ijzeren ketting op (25 cent per dier per jaar). Maar zo’n ketting is voor varkens matig interessant en sinds 2007 wettelijk niet meer genoeg. Een varken heeft recht op méér.


Varkenskenner Marc van der Lee reageert ingehouden:


In gangbare varkensstallen kunnen dieren niet op stro worden gehouden. Er moeten geheel nieuwe stalen voor gebouwd worden omdat de mestafvoer door het gebruik van stro binnen de kortste keren totaal zou verstoppen. Daarom is het te duur en zoeken boeren naar leukere kettingen en ballen. Die blijven boven de vloeren hangen en maken geen bende van de poep- en piesafvoer.
NRC - Speelgoed voor varkens
  • Deel
Druk af