Het schandaal betreft niet zozeer de voedselveiligheid - volgens Europese regelgeving hoeven alleen aangetaste organen vernietigd te worden - als wel dat de supermarkten voor het vlees de volle prijs rekenen. Een kilo runderkarkas kost inkoop gemiddeld €3,50; het karkas van een rund met tuberculose kost maar €1,50. Volgens de Franse voedselautoriteit DGAL "heeft in Frankrijk de laatste 30 jaar niemand tuberculose opgelopen door het eten van rundvlees", klinkt het in de media.

De Canard merkt droogjes op dat de consument misschien wel het recht heeft te weten waar hij zijn tanden in zet. Ook vindt de krant dat de consument het vlees goedkoper moet kunnen kopen. Nu ziet hij geen verschil, noch in kwaliteit, noch in prijs.

Overigens doen zich in Frankrijk jaarlijks 5.000 nieuwe tbc-gevallen bij mensen voor en overlijden er 900 personen aan de ziekte. Rundveehouders, dierenartsen en liefhebbers van rauwe melk lopen wel degelijk een risico als ze in contact komen met besmette runderen, zegt ReponseConso.
Dit artikel afdrukken