In de Ondertussen van woensdag 25 september vallen mij op:

- Het is vandaag Kraanwaterdag. Dat betekent dat ruim 100.000 kinderen vandaag op school alleen kraanwater drinken en geen gezoete drankjes. De kinderen krijgen ook les over hoe gezond en duurzaam kraanwater is en maken hun eigen favoriete waterdrankje met groenten, fruit en kruiden. Om dit te stimuleren stelt staatssecretaris Volksgezondheid Paul Blokhuis €1 miljoen subsidie beschikbaar voor scholen om een watertappunt op het schoolplein aan te leggen. Een school krijgt 75% van de kosten vergoed, met een maximum bedrag van in totaal €2000 per schoollocatie. In minder dan twee weken hebben ruim 200 scholen zich aangemeld voor de subsidieregeling, meldt Blokhuis vandaag.

- Supermarktconcern Ahold Delhaize voert de strijd tegen voedselverspilling op, schrijft Distrifood. De supermarktketen mikt nu op een reductie van de voedselverspilling met 50% in 2030. De oude doelstelling lag op 20% in 2020. Het bedrijf wil dit bewerkstelligen door nieuwe verpakkingen, afprijzingen (lekker goedkoop maken van voedsel dat vroeger zou zijn weggegooid) en slimmere logistiek. Ahold Delhaize maakt deel uit van een wereldwijd initiatief van grote winkelketens om verspilling aan te pakken. Dit initiatief lanceerden de ketens deze week op de VN-klimaattop in New York.

- Eén plastic theezakje laten trekken in een kopje heet water van 95°C laat 11,6 miljard stukjes microplastic en 3,1 miljard stukjes nanoplastic vrijkomen. Dat ontdekte een Canadees team van onderzoekers, Volgens The New Scientist is dat meer dan in andere voedingsmiddelen en dranken. Zo bevat tafelzout, met een relatief hoog gehalte aan microplastics, naar schatting 0,005 microgram plastic per gram zout. Thee zit op 16 microgram per kopje. We weten nog altijd niet of dat gevaarlijk is. De onderzoekers stelden wel alvast watervlooien aan het vervuilde water bloot. Die lieten significante gedragseffecten en ontwikkelingsmisvormingen zien.

Het verdere nieuws van vandaag heeft alles weg van een absurd Westers theater. De Amerikaanse president hangt een impeachment boven zijn hoofd. De Britse premier BoJo bungelt vanwege zijn brexit-incompetenties, maar wordt niet weggestuurd omdat dat, schrijft de Volkskrant, kan leiden tot een no deal brexit. President Macron - de laatste leider het Westen - kapittelt de strenge Greta Thunberg terwijl ex-president Obama van de VS haar juist een vuistje gaf.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken