image

Een schijnbaar onnozel berichtje in het Agrarisch Dagblad van vanmorgen:

'De varkensmester geeft vooral minder geld uit aan de aankoop en het transport van biggen, huis­vesting en arbeid. De arbeidskos­ten per afgeleverd varken liggen bijna 30 procent lager dan drie jaar geleden.
Ook de vermeerderaar bespaart op de kosten voor arbeid en huis­vesting. Maar de biggenproducent geeft wel meer geld uit aan voer, diergezondheid en energie in ver­gelijking met juli 2003'
.

Dat kan maar één ding betekenen. De prijzen van energie zijn gestegen. Logisch dus dat die omhoog gaan. Met diervoeders kan minder gerommeld worden. De consument wil bovendien vlees dat minder met allerlei ziektevoorkomers (anti-biotica) is behandeld. Dus: de kosten van voeders en gezondheidszorg gaan omhoog. Maar verder is varkensteelt dus een steeds industriëler proces aan het worden waar bijna geen mensenhanden meer aan te pas komen.

Moet je dat nou willen? Varkensvlees kost al bijna niets meer, maar het heeft dan ook geen smaak meer en geeft geen voldoening. De boer heeft zich bovendien rot moeten piekeren om varkensvlees voor bijna niets te produceren en verdient net genoeg om de pijp niet aan Maarten te geven.
Voor vlees van een oud ras met veel vet dat gemest is door een 'scharrelidioot' betaal je de hoofdprijs, maar dan heb je ook wat, heeft het varken een leuk leven gehad én verdient de boer tenminste ook wat. Zo kun je je driedubbel lekker voelen!

Met een beetje goede wil, hoeven we helemaal geen varkens meer te mesten en maken we dat vlees gewoon in de fabriek, hetzij van vleesvervangers hetzij van 'kweekvlees'. Ik vind het eerlijk te gek worden dat als we de smaak van onze voeding al met zo weinig respect bejegenen, nog van levende wezens durven te verlangen dat ze voor ons een rotleven moeten leiden. Zet dan de stap gewoon verder en werk zo hard als je kunt aan effciënte en kwalitatieve productieprocessen voor écht industrieel vlees. Dat maakt dan ook meteen het verschil duidelijk.

De klagers die 'echt' willen maar de prijs niet willen betalen, hebben pech: dat komt er nou van!

Dit artikel afdrukken