Het Zweedse ministerie van Milieu wil de Amerikaanse kreeft toevoegen aan de Europese invasive alien species regulation. Onder deze regeling, die afgelopen jaar van kracht werd, wordt de Amerikaanse kreeft gezien als een invasieve exoot en is de import van levende dieren verboden. Soorten op deze lijst zijn een bedreiging voor de Europese biodiversiteit en kosten Europa jaarlijks minstens €12 miljard door bijvoorbeeld verliezen in opbrengsten van gewassen en vis, gezondheidskosten en beschermingsmaatregelen.

Zweden trof de afgelopen jaren meer dan 30 Amerikaanse kreeften aan langs de Zweedse kust. Hoogleraar Paul Stebbing legt in the Guardian uit dat de (iets grotere) Amerikaanse kreeft de inheemse soort beconcurreert op leefruimte en voedsel. bronnen. Bovendien kunnen de dieren met elkaar kruisen tot hybride soorten, waarvan nog niet bekend is of ze levensvatbaar zijn of niet. Het Zweedse ministerie van Milieu is vooral bang dat de Amerikaanse kreeften ziektes en parasieten bij zich dragen die mogelijk een extreem hoog sterftecijfer bij Europese kreeften veroorzaken.

Amerika is huiverig voor een mogelijke ban, omdat de export van kreeften naar de EU jaarlijks $134 miljoen (€119 miljoen) oplevert. De Massachusetts Lobstermen’s Association noemt 30 kreeften geen invasie en zegt dat Europeanen schuldig zijn aan het loslaten van Amerikaanse kreeften in het wild.

Het wetenschappelijk forum van de Europese commissie buigt zich komende maand over het Zweedse verzoek. Als de Amerikaanse kreeft inderdaad, net als de rode rivierkreeft en de grijze eekhoorn als een invasieve exoot beschouwd wordt, is aanmelding bij het invasive alien species committee en bij de World Trade Organisation (WTO) de volgende stap.
The Guardian - Invasion of the American lobsters: Sweden asks EU for help
Reageer
  • Deel
Druk af