De natuurkundige principes die een rol spelen bij het bakken van pannenkoeken, helpen niet alleen bij het realiseren van de perfecte pannenkoek, maar geven ook informatie over de interactie tussen flexibele plaatjes, zoals in onze ogen, en dampen en vloeistoffen. Deze informatie helpt om oogoperaties te verbeteren, beweren onderzoekers van het University College London.

De wetenschappers keken onder andere naar de invloed van de dikte van het beslag op de donkere patronen die ontstaan. Hiervoor maakten zij pannenkoeken met vaste hoeveelheden meel en eieren, maar met verschillende hoeveelheden melk. Bij een relatief dik beslag komen de vrijgekomen waterdampen vast te zitten onder de pannenkoek. Het beslag is zwaar en daardoor tillen de dampen de koek onregelmatig omhoog. Dit geeft een pannenkoek met bruine ‘kraters’ aan de ene kant en ‘eilanden’ aan de andere kant. Bij een dunner beslag tillen de dampen de pannenkoek gelijkmatiger op en kunnen de dampen bovendien door het beslag heen naar boven ontsnappen. Hierdoor krijg je een pannenkoek met een egaal bruine kleur.

Bij de oogziekte glaucoom of groene staar zorgt een vloeistof voor drukopbouw in het oog. Tijdens een operatie creëren chirurgen een ontsnappingsroute voor dit vocht. Dit proces is vergelijkbaar met het ontsnappen van waterdamp tijdens het bakken van pannenkoeken, schrijft Newswise. Hoogleraar Peng Khaw: “Dit is een prachtig voorbeeld van hoe de wetenschap van allerdaagse activiteiten ons kan helpen met de medische behandelingen van de toekomst.”
Newswise - Using the Physics of Your Perfect Pancake to Help Save Sight
Reageer
  • Deel
Druk af