Het Nederlandse bedrijf Seamore introduceert het zeewier Himanthalia elongata als duurzaam alternatief voor spaghetti en tagliatelle. Het bevat minder snelle koolhydraten en meer vezels, vitaminen en mineralen dan standaard pasta. Bovendien kan het uit de natuur worden geoogst, zodat er geen landbouw voor nodig is.

De zeewierpasta is geen nieuw product. Ondernemer en marketingexpert Wim Sodderland ontdekte het vorig jaar 'per ongeluk' tijdens zijn vakantie. Een bestelde salade proefde en voelde als pasta. Het zeewier heeft een neutrale smaak, een stevige bite en bevat umami. “Daar zit markt in”, realiseerde hij zich. Na een crowdfunding campagne verkoopt het bedrijf het nu als pastavervanger. Verschillende winkels en webshops willen de zeewierpasta in de schappen leggen, meldt Food Valley Update.

Het zeewier van Seamore groeit van nature op de rotskust van Ierland. Na de oogst wordt het wier gedroogd in speciale droogkamers, luchtdicht verpakt en naar Nederland getransporteerd in vrachtwagens die anders leeg terug zouden rijden. De oogstperiode en -hoeveelheid zijn beperkt. Daarom onderzoekt Seamore de mogelijkheden om het wier ook aan de kust van Frankrijk en Spanje te oogsten.
Zeewier, de nieuwe pasta | Food Valley Update
Reageer
  • Deel
Druk af