InnoLeaps en YFM, de jongerenafdeling van Slow Food, lanceren de Food Ecosystem Accelerator 'als antwoord op de schreeuwende vraag naar innovatie in de landbouw- en voedingssector.'

In hun persbericht bij de lancering schrijven de organisaties: ‘Nederland mist nieuwe groene revolutie’, kopte het Financieel Dagblad afgelopen herfst. Volgens auteur Adam Anders van Anterra Capital dreigt Nederland de boot te missen op het gebied van innovatie in de voedsel- en landbouwsector. Hoewel ons land een leidend kenniscentrum is voor agrarische innovatie, ontbreekt het aan een ondernemend ‘ecosysteem’ om de meest veelbelovende research om te zetten in commercieel levensvatbare producten, aldus Anders. Dit terwijl Nederland barst van de goede ideeën en jonge gretige ondernemers. InnoLeaps, de corporate innovator en accelerator, en YFM, het netwerk van ondernemers en veranderaars in agrofood, pakken de handschoen op en lanceren op 17 maart de ‘Food Ecosystem Accelerator’ in Amsterdam.

Uit het recente rapport ‘Naar een Voedselbeleid’ van de WRR en de discussie over de toekomst van voedsel die staatssecretaris van Dam vorige week lanceerde, blijkt dat de Nederlandse agrofood sector zoekende is naar innovaties en nieuwe oplossingen. Deze oplossingen komen internationaal gezien steeds vaker van startups en jonge gretige ondernemers. Nederland blijft hierin achter.

Innoleaps en YFM lanceren daarom deze lente de ‘Food Ecosystem Accelerator.’ InnoLeaps heeft een flinke dosis ervaring met het organiseren van ‘corporate bootcamps’ en het succesvol introduceren van de Lean Startup methodologie binnen een corporate omgeving. Hierdoor heeft InnoLeaps een uitgebreid en bewezen trackrecord opgebouwd als het gaat om het begeleiden van corporate innovatie. YFM, onderdeel van de wereldwijde Slow Food beweging, is het toonaangevende netwerk van jonge en innovatieve ondernemers in agrofood in Nederland. De Food Ecosystem Accelerator heeft als doel innovaties in agrofood tot bloei te laten komen, door de perfecte omstandigheden te creeren waarin ondernemers kunnen slagen met hun innovatieve idee.

De Food Ecosystem Accelerator gaat op 17 maart van start met een Open Food Challenge, waarin ondernemers, maar ook corporates, worden uitgedaagd om hun innovatieve ideeën in te dienen. Uit deze eerste ronde worden 10 teams geselecteerd die de gelegenheid krijgen om hun idee verder te ontwikkelen tijdens het intensieve Food Hack Weekend, in april. De drie teams die hun idee tijdens dit weekend het beste hebben doorontwikkeld krijgen de unieke kans om mee te doen aan de Accelerator. In dit intensieve traject van twee maanden worden de teams begeleid door verschillende food- en innovatie-experts, krijgen zij financieringsondersteuning, maar wordt hen ook een fysieke werkplek aangeboden. Dit alles om in een zo kort mogelijke tijd het maximale rendement te halen: het opzetten van een succesvolle startup.

‘Deze challenge en Accelerator zijn pas het begin’, zegt André Knol, co-founder en CEO van InnoLeaps. ‘Hiermee geven we het startschot voor een actief food ecosysteem, waarin we met alle betrokken partijen de benodigde condities gaan creeëren om food en agro-innovatie mogelijk te maken. Alleen zo zal Nederland zich in de nabije toekomst kunnen meten aan de international innovatiewereld in deze sector.

InnoLeaps - Join the THE OPEN CORPORATE FOOD ACCELERATOR in April 2016! | InnoLeaps
Reageer
  • Deel
Druk af