Kweekvis en wilde vis kunnen binnen 1 generatie al op honderden punten in hun DNA verschillen. Dat toonden onderzoekers van de Oregon State University aan met een onderzoek naar de steelhead trout salmon, de regenboogforel.

Wetenschappers vermoedden al dat genetische verschillen zich snel zouden voordoen omdat er aanwijzingen waren dat vis in een kweeksysteem zich snel aanpast aan leven in een beperkte ruimte met veel soortgenoten. "We hebben vastgesteld dat er veel genen betrokken zijn bij wondheling, het immuunsysteem en metabolisme en dit past bij het idee dat de eerste levensfasen in een kweekomgeving snelle aanpassing aan het leven in dichtbevolkte omstandigheden met zich meebrengen", zegt onderzoeksleider Mark Christie.

Het onderzoek, verschenen in Nature Communications, beslecht dat pleit definitief. Vergelijking van het nageslacht van eerste-generatie vis uit een kwekerij en uit het wild, leverde 736 genetische verschillen op.

Volgens de onderzoekers is een viskwekerij een "kunstmatige omgeving die een hoge natuurlijke selectiedruk met zich meebrengt". Vis in kweeksituaties zet z'n evolutie als het ware in de hoogste versnelling.
CSMonitor - How different are wild salmon from farm salmon? A lot, DNA shows.
Reageer
  • Deel
Druk af