De buffalo maakt een come-back. In de VS is het niet uitzonderlijk meer een snack, topgerecht of supermarktproduct met bizonvlees aan te treffen. Enkele decennia geleden waren er nog maar 30.000 bizons in Amerika en dreigde de soort zelfs uit te sterven. Vandaag de dag lopen er al weer 500.000 bizons rond en neemt de belangstelling voor bizonvlees toe. Dat roept de vraag op hoe Amerika met zijn bizons om wil gaan. Gaat de bizonhouderij de kant van de bio-industrie op, of blijft het een nichemarkt voor foodies en hipsters met een romantische inslag?

Grist spreekt van een 'generatieconflict'. Enerzijds zijn er de old school boeren die hun grasgevoerde bizons de laatste maanden graan voeren en vervolgens als slachtvee verwerken. Anderzijds zijn er de hipsters, die voor 'America's original red meat' gaan: volledig grasgevoerd, voedzamer en zo diervriendelijk mogelijk geslacht.
Mogelijk is er ook een tussenweg. Ted Turner, de mediamagnaat (CNN, TNT, Turner Classic Movies) is de grootste bizonbezitter van de VS. In de jaren '70 kocht hij zijn eerste bizons, om ze voor de lol als huisdieren te houden. Pas 10 jaar later ging hij er ook van eten en inmiddels voorziet hij zijn restaurantketen Ted's Montana Grill van zijn eigengefokte bizonvlees (gras- en graangevoerd). Een van zijn overwegingen bij het openen van Ted's was het stimuleren van de vraag naar bizonvlees, zodat de populatie weer op peil zou komen.

Overigens eten de Amerikanen nog altijd een veelvoud aan rundvlees in vergelijking met bizonvlees. Er lopen in de VS 90 miljoen runderen rond en gemiddeld eet de Amerikaan 25 kilo rundvlees per jaar. Het is even afwachten of McDonald's, op zoek naar een jonger publiek, de hipster-koers inslaat en Buffalo Big Macs of Bison McNuggets gaat aanbieden. Dat zal pas echt zoden aan de dijk zetten voor de bizon.
Grist - Bison ranching is growing in the U.S. ? and so is the debate over how to raise them
Reageer
  • Deel
Druk af