Zuid-Franse wijnboeren zijn woedend op de organisatoren van de Tour de France. Die hebben het gewaagd Cono Sur, een Chileense wijn te kiezen als officiële Tour-wijn.

"De organisatie heeft ons niet op de hoogte gesteld, en daarom zijn we woest. We vinden het schandalig want de Tour is het visitekaartje van ons land met als zijn culturele, sportieve en economische schatten", zegt Frédéric Rouanet, voorzitter van de wijnboeren in de Aude, een provincie in het zuiden van Frankrijk. "Als het een Franse wijn was geweest, was er geen probleem. Frankrijk maakt genoeg prestigieuze wijnen om bij de Tour te horen."

De wijnboeren zijn van plan tijdens de komende Tour etappes te blokkeren, bij voorkeur de meest mediagenieke en uiteraard alleen die op Frans grondgebied. Rouanet maakt van de gelegenheid gebruik ook zijn collega's uit andere wijnstreken op te roepen aan de acties deel te nemen.

Opgemerkt moet worden dat de Chileense wijnmaker Cono Sur al vorig jaar is aangewezen als officiële partner tot 2017. Omdat reclame voor alcoholhoudende dranken in Frankrijk aan strenge regels is gebonden, was de reclamewagen van Cono Sur alleen te zien als de Tour-karavaan het buitenland bezocht. Dat was bijvoorbeeld vorig jaar het geval bij de start in Utrecht. Daarom duurde het even voor de Franse wijnsector de buitenlandse concurrentie ontdekte en pas nu probeert te elimineren.

Rouanet maakt duidelijk dat het hem menens is.


Frédéric Rouanet, le président du syndicat départemental des vignerons de l’Aude
FranceTVinfo - Vin chilien sur le Tour de France : les vignerons de l'Aude vont bloquer des étapes - France 3 Languedoc-Roussillon
Reageer
  • Deel
Druk af