Het alcoholpercentage van wijnen is de afgelopen 18 jaar met gemiddeld 2% gestegen. Dat constateerden wetenschappers van de Universiteit van Californië op basis van de gegevens van ruim 100.000 flessen die tussen 1992 en 2009 in de VS werden geïmporteerd.

De onderzoekers vermoedden in eerste instantie dat de klimaatverandering hierbij een rol speelde, maar dat blijkt niet het geval. Het zijn de wijnmakers die, om tegemoet te komen aan de toenemende consumentenvoorkeur voor intensere wijnen, het alcoholpercentage opkrikken, zonder dat op het etiket te vermelden. Ook accijnzen kunnen van invloed zijn op de vermelding van het juiste alcoholpercentage. In bijna 60% van de gevallen bleek het werkelijke alcoholgehalte hoger te zijn dan wat op het etiket stond aangegeven. Gemiddeld bedroeg het verschil 0,42 procentpunt. Vooral Spaanse, Argentijnse en Chileense rode wijnen lieten grote verschillen zien. Daarnaast geldt de trend ook voor witte wijnen uit Chili en de VS.

"Een verschil van 0,4 procentpunt lijkt niet veel in vergelijking met een alcoholpercentage van pakweg 13,6 procent, maar ook zulke kleine foutjes leiden er wel toe dat consumenten hun alcoholverbruik onderschatten. En dat kan gevolgen hebben voor hun gezondheid en rijveiligheid’, vindt professor Julian Alston die het onderzoek leidde.

Tegengesteld aan deze trend, wordt door een aantal wijnmakers in met name de VS omgekeerde osmose toegepast om alcoholrijke wijnen lichter te maken. Bij dat proces wordt 2 à 3% alcohol op een totaal van 14,5 à 15% in de wijn onttrokken. Deze strategie wordt toegepast om wijnen niet alleen minder zwaar, maar ook beter doordrinkbaar en minder belast met accijnzen te maken. Bijkomend voordeel is dat een deel van de meest schadelijke alcohol aan de wijn wordt onttrokken.
Telegraph - Sore head? Wine contains more alcohol than manufacturers claim
Reageer
  • Deel
Druk af