Investeren in een 'gezond gebouw' blijkt de productiviteit van medewerkers zodanig te verhogen dat de kosten van die maatregelen snel terugverdiend zijn. Werknemers betalen de inspanningen van hun werkgever om een gezonde werkomgeving te creëren dubbel en dwars terug in de vorm van een 'loyaliteits- en productiviteitsdividend', schrijft The Guardian.

Toen de grootste zorgverzekeraar van Australië een nieuw hoofdkantoor liet bouwen, was de opdracht duidelijk: het moest een van de gezondste gebouwen ter wereld worden. Dat is gelukt. Het kantoor kenmerkt zich door het gebruik van materialen die weinig tot geen luchtvervuilende vluchtige stoffen uitstoten, grote raampartijen en toegang tot de buitenlucht. Klassieke veroorzakers van 'sick building syndrome', zoals oplosmiddelen in schoonmaakmiddelen, schimmelsporen en ozon van kopieerapparaten zijn geminimaliseerd. Werknemers kunnen kiezen tussen flexplekken met zit-sta bureaus of andere werkomgevingen die in de plaats zijn gekomen van de lawaaiige en overvolle kantoorruimten die tot chronische stress leiden. Uiteraard zijn overal trappen die uitnodigen tot even bewegen en fysiek in plaats van virtueel samenwerken.

Recent aangepaste kantoorgebouwen in Melbourne bleken tot hogere productiviteit, lager ziekteverzuim, hogere typ-snelheden, minder hoofdpijn en zelfs minder bedrijfsongevallen te leiden. Werknemers van nu, vooral de jongere generaties, gaat het, meer nog dan om de work-life balans te liggen, om work-life integration.
The Guardian - Healthy workplaces produce employees who work smarter ? and longer
Reageer
  • Deel
Druk af