Een internationaal onderzoeksteam heeft de wereldwijde stikstofemissies in kaart gebracht op basis van data uit 188 landen. De Verenigde Staten, China, India en Brazilië zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 46 procent van de totale stikstofemissies. Van de 189 teragram stikstof die wereldwijd uitgestoten wordt, is 85% toe te schrijven aan de landbouw en industrie. De resterende 15% stikstof komt vrij via afvalwater.

Hogelonenlanden blijken verantwoordelijk voor stikstofemissies in lagelonenlanden. De landen met een grote koopkracht importeren voedsel en textiel uit arme landen en zijn daarom vaak de veroorzakers van de stikstofemissies die bij de productie in arme landen vrijkomen. Als gevolg daarvan zijn arme landen grote exporteurs van stikstofemissies. Uitzonderingen van hogelonenlanden die zelf 'stikstofexporteurs' zijn, zijn Australië, Nieuw-Zeeland en Argentinië vanwege hun grote landbouwsector.

Volgens hoogleraar Manfred Lensen van de Universiteit van Sydney is stikstofvervuiling een steeds groter wordend probleem omdat de stikstofemissies toenemen en ook steeds meer synthetische stikstof wordt gebruikt. Hij acht beleid nodig om de kosten van stikstofvervuiling door de gehele wereldwijde handelsketen te laten dragen.

Het artikel is gepubliceerd in Nature Geoscience.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af