Nederlanders zijn het afgelopen jaar minder kipfilet en meer andere kipdelen gaan eten. Producenten, milieuorganisaties en supermarkten zijn tevreden. Anne Hilhorst van Wakker Dier legt uit dat we welzijnskip die Nederlandse supers verkopen alleen uitkan als we niet alleen de borstfilets eten. De Nederlandse supers zijn vrijwel allemaal van de plofkip afgestapt naar een welzijnskip. Om boeren hun meerkosten te kunnen vergoeden, zijn de supers gedwongen ook zoveel mogelijk andere kipdelen aan hun klanten te verkopen. Dankzij slimme promotie van "kipdijblokjes, kipdijbraadlapjes en kipsatéspies", is de verkoop van andere kipdelen inmiddels verdubbeld. Die delen werden in het ploftijdtijdperk geëxporteerd.
NOS - Kippendij verdringt kipfilet van tafel
Lees ook
-
29
+1-ster kip in iedere super, een uitgelezen kans voor wakkere pluimveehouders in Polen en Roemenië 11 aug 2021
- 1 Geen konijn meer bij zes supers 14 dec 2016
- 4 Nederlanders eten minder vlees maar duurdere kip 11 okt 2016
- 1 Wakker Dier wint Shell en Holland Casino voor 1-ster kip 15 jun 2015
- 15 ‘Geschrokken van het gepolariseerde gesprek over vlees en supers’ 19 jan 2015
- 18 Trouw: VVD wil dierenactivisten ‘snel terug in hun hok’ 5 nov 2013
- 3 Wakker Dier: supers dwingen klant tot koop plofkip 20 aug 2013
- 76 Wakker Dier bereid normen voor 1-ster kip te verlagen 8 jul 2013
- 72 De Nieuwe Superkip en Wakker Dier - de analyse van Mac 28 feb 2013
- 10 ‘List, bedrog en onnozelheid’ 21 jun 2012
Hier ligt ook een mooie taak voor Foodlog: breng vaker recepten met "restvlees".
De marktslager heeft ons toevallig zaterdag varkenswangen aangepraat voor een stoofpotje. Manlief kwam bij wat Belgische recepten op basis van triplebier. Resultaat: goddelijk!
Ja! En ik zit zelf niet te wachten op ready-made andere producten dan dat kipfile-tje; ik wil onderdelen met bot: veel meer smaak & mogelijkheden.
Dus Jarno, ik zit ook te wachten op delen van koe & varken met bot (ossenstaart/koeien- en varkensschenkels etc.)
Of andere delen, die niet meer bekend blijken: bavette/longhaas/diamanthaas etc.)
Wat nu als slachtafval beschouwd wordt, zoals varkenswangen (je houdt het niet voor mogelijk dat dit product zo omschreven wordt!).
En graag alles, met het vet eraan, niet dat getrimde gedoe...
Wat betreft de varkenswangen ben ik bezig met een actie in mijn persoonlijke kring en ik zie dat daar best voordeel te behalen is: Ik geef aan dat de mond (bek) een zeer hygienische plek is. En geef dan de bereiding ervan aan (stoofvlees) + lekker!!
Nu nog de koe (kalfsvlees) het varken en de rest wat er te verkrijgen is aan dierlijke producten.
Ze zeggen dat dit een belangrijk ingrediënt is voor de toekomst.
Zo is dat! En het gebeurt nog ook als je een wederzijds belang weet te vinden.