De mondiale voedselproductie blijkt 40% te kunnen toenemen door slimmer en zorgvuldiger met water om te gaan. Volgens de UN is een toename van ongeveer 80% nodig om in 2050 aan de vraag naar voedsel te kunnen voldoen. Dit betekent dat alleen een verbetering van watermanagement de helft van de vraag naar meer voedsel in 2050 zou kunnen opvangen. Deze bevindingen werden gedaan door onderzoekers van het Duitse Potsdam Institute for Climate Impact.

In hun berekeningen namen de onderzoekers verschillende high- en lowtech manieren om water te besparen mee in hun berekeningen. Ze bekeken onder meer de mogelijke effecten van mulching, het bedekken van de bodem zodat water niet verdampt, upgrades van verouderde irrigatiesystemen en hightech druppelirrigatiesystemen. Uit de resultaten bleek dat grote winst valt behalen met verbeterd watermanagement in droge regio’s als China, Australië, het westen van de VS, Mexico en Zuid Afrika.

Eerste auteur Jonas Jägermeyr zegt dat een toename van 40% mogelijk ambitieus is maar dat minder ambitieuze scenario’s ook al voor een forse toename in voedselproductie zorgen. Jägermeyr zegt: “Watermanagement is een onderschatte aanpak om ondervoeding tegen te gaan en kleine boeren te beschermen tegen droogte door klimaatverandering”. Volgens co-auteur Wolfgang Lucht gaat de discussie op mondiaal niveau te weinig over concrete bewijzen hoe duurzame landbouw te realiseren is en de rol die watermanagement hierin kan spelen. Lucht hoopt dat dit onderzoek het potentieel van beter watermanagement meer onder de aandacht van beleidsmakers brengt.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af