Van veel televisiekijken worden we dik. Dat weten we inmiddels op grond van allerlei onderzoeken, schrijft NPR The Salt. Zelfs waar we naar kijken, blijkt van invloed.

Uit onderzoek door wetenschappers van Cornell blijkt dat actie en avontuur tot meer eten aanzetten dan talkshows. Actie-kijkers bleken 98% meer te eten dan talkshow-kijkers. Droevige content zorgde voor een 55% grotere consumptie dan een gezellige romantische komedie. Een mogelijke verklaring is dat actie en avontuur kijkers meeslepen in het tempo van de actie waardoor ze meer eten om bij te blijven. Ook is het mogelijk dat de content waar je naar kijkt je stressniveau verhoogt (spanning), waardoor het cortisol-niveau stijgt. Dat leidt ook tot overeten.
Dat droevige content tot meer eten leidt kan ook verklaard worden uit die stress-reactie. Het kan bovendien zo zijn dat kijkers door 'emotie-eten' de droefheid compenseren. Bovendien blijkt uit een ander Cornell-onderzoek dat 'zien eten doet eten'. Na een SpongeBob-aflevering waarin chocoladerepen verkocht werden, aten de kijkers meer dan de controlegroep die een SpongeBob-aflevering zonder etenswaren hadden gezien.

Behalve de inhoud van wat we zien, zorgen uiteraard ook het langdurig zitten, de hogere blootstelling aan reclames voor ongezond eten en drinken, het ongezond en mindless snacken en het slaaptekort als gevolg van marathonsessies seriekijken er voor dat we dikker worden. Zelfs al kijken we maar eventjes maar wel met het bord op schoot, geeft dat zodanig afleiding dat we ongemerkt meer eten dan nodig is om verzadigd te raken. Daar is gelukkig wat aan te doen. De simpelste remedie: niet kijken tijdens het eten, alle afleiding vermijden en je volledig concentreren op het eten, met je ogen, neus, mond en zelfs oren. In andere woorden: eet mindful.

En als je dan toch wilt snacken tijdens het seriekijken, plan dan vooruit. Ben je bewust van de invloed die tv-kijken heeft op je eetgedrag en stem daar je snacks op af. Vervang bijvoorbeeld die bak chips door gezondere alternatieven zoals groenten.
NPR - Netflix And Chew: How Binge Watching Affects Our Eating Habits
Reageer
  • Deel
Druk af