Dat zegt Milieudefensie vandaag. De organisatie geeft in een persbericht aan niet verbaasd te zijn over CBS-cijfers die aantonen dat Nederland in 2015 het fosfaatplafond heeft overschreden als gevolg van een toegenomen mestproductie in de melkveehouderij. De overheid heeft die ongebreideld laten groeien, vindt Milieudefensie.

Staatssecretaris van Economische Zaken Van Dam moet snel ingrijpen en kiezen voor een grondgebieden veehouderij, vindt de milieu NGO. In het persbericht staat te lezen dat Nederland in 2015 het fosfaatplafond van 172,9 miljoen kilo "ruimschoots heeft overschreden". De productie groeide met 4,6 miljoen kilo tot 176,3 miljoen kilo fosfaat volgens het CBS. Door het einde van de melkquotering op 1 april 2015 is de melkveestapel gegroeid, terwijl de overheid in de aanloop daarheen geen rekening heeft gehouden met het te verwachten gedrag van melkveehouders. Jacomijn Pluimers van Milieudefensie zegt: “Die groei is eerder begonnen en iedereen heeft aan zien komen dat we het fosfaatplafond zouden gaan overschrijden. De overheid heeft niet op tijd en niet met juiste beleid ingegrepen. We hebben te maken met wanbeleid.”

Als gevolg van dit 'wanbeleid' is er volgens Milieudefensie is de schaalvergroting in de melkveehouderij toegenomen, komen steeds minder koeien buiten en neemt de biodiversiteit verder af.
Milieudefensie - Milieudefensie
Reageer
  • Deel
Druk af