Volkoren granen zijn niet alleen gezond omdat er vitaminen, mineralen, eiwitten en vezels in zitten. In roggebrood en andere volkoren broodsoorten zit een bepaalde groep gezondheidsbevorderende stofjes, de zogeheten benzoxazinoïden (BX). Wetenschappers van de Deense Aarhus Universiteit hebben nu vastgesteld dat die BX mogelijk een positief effect hebben op het immuunsysteem.

Al in 2010 ontdekten wetenschappers van de Deense Aarhus University de BX-bioactieve moleculen. In vervolgonderzoek hebben ze nu vastgesteld wat de BX-factor bijzonder maakt. "BX is al eerder aangetroffen in bepaalde planten met geneeskrachtige werking en in onrijpe granen, maar we hebben nu ontdekt dat BX ook in rijpe rogge en andere volkorengranen voorkomt. En niet alleen dat, we hebben ook BX aangetroffen in volkorenbrood en andere volkoren producten", zegt Inge S. Fomsgaard van de agro-ecologische faculteit.

In het project Bread and Breakfast onderzochten de wetenschappers vervolgens of en zo ja in hoeverre de bioactieve BX-moleculen ook opgenomen worden in het lichaam en wat ze daar voor uitwerking hebben. Ze testten ratten, varkens en mensen. "We ontdekten dat BX-moleculen de darmwand kunnen passeren en in verschillende chemische vormen in het lichaam circuleren. Door de hoeveelheid geconsumeerde BX te vergelijken met de hoeveelheid in het bloed en in de urine, konden we vaststellen dat sommige stoffen in de organen terecht komen waar ze een gunstige werking hebben", volgens Fomsgaard.

Laboratoriumonderzoek op bloedcellen liet zien dat BX het immuunsysteem versterkt. "Een dieet met veel BX zorgde er voor dat bepaalde immuuncellen sterker reageerden tegen sommige soorten bacteriën", aldus Fomsgaard. "Als we meer te weten komen over wat benzoxazinoïden doen in het lichaam, kunnen we wellicht ook gewassen gaan telen die zoveel mogelijk van deze gezondheidsbevorderende stoffen bevatten, zodat consumenten meer BX binnenkrijgen zonder dat ze heel veel moeten gaan eten". Voor het zover is - en voor de EFSA goedkeuring kan geven aan de productie en verkoop van BX-bevattende levensmiddelen - moet nog nader onderzoek verricht worden naar de gezondheidsbevorderende eigenschappen van BX op zich en in samenspel met andere bioactieve moleculen die in volkoren voorkomen.
ScienceDaily
Reageer
  • Deel
Druk af