Tussen 1992 en 2015 is het zoutgehalte in Engelse ontbijtgranen gemiddeld met 47% afgenomen. De hoeveelheid suiker bleef echter onveranderd. Onderzoekers stelden vast dat in 1992 een gemiddeld pak ontbijtgranen 25,65 gram suiker per 100 gram bevatte. In 2015 was dat 22,45 gram. Dat is een verschil van 12,5%. Het verschil zit volgens de onderzoekers in regelgeving. Sinds 2004 zijn Britse producenten verplicht het zoutgehalte in ontbijtgranen te minderen. Het suikergehalte gaat weinig omlaag, omdat fabrikanten geen formele verplichting hebben. Met een kommetje ontbijtgraan (30 gram) krijgt een Engels kind al een derde deel van de hoeveelheid suiker binnen die experts als maximum aanbevelen.
Cambridge Core - Salt and sugars content of breakfast cereals in the UK from 1992 to 2015 | Public Health Nutrition | Cambridge Core
Lees ook
-
0
+Britse tandartsen trekken 12% minder kindertanden als gevolg van frisdranktaks 16 nov 2023
-
2
+Brit eet weer zouter 26 sep 2023
- 0 Consumenten banger van suiker dan van vet 2 mrt 2020
- 0 Kellogg’s stopt met suiker gezond noemen 25 okt 2019
-
9
+HAK vromer dan de paus, wat appelmoes betreft 29 sep 2018
-
3
+Test met suiker en zout in groente moet volwassenen doen denken wat een kind lekkerder vindt 10 apr 2018
-
16
+Graanverwerkers vinden dat Amerikanen low carb overdrijven 5 sep 2017
- 0 Weetabix start met stoplichtsysteem 9 sep 2016
- 3 Low carb trend tast winst Kellogg’s aan 31 okt 2014
- 1 Wie cereals eet, zal GMO-vrij worst wezen 28 sep 2014
Zonder suiker zijn ontbijtgranen niet gezonder. De glycemische index blijft vrijwel even hoog. Granen geven net als pasta (van graan), aardappelen, rijst en suiker in de huidige overdaad op termijn obesitas, insulineresistentie en is de opmaat voor nog meer welvaartsziekten en zorgkosten.
De discussie dient breder gevoerd te worden.
Wouter #2,
Een aantal pakken "Jeden Tag" havervlokken (à € 0,39 per pond) in de keukenkast. De naam zegt het al, we beginnen iedere dag met een kom havermoutpap.
Per 100g 59g koolhydraten waarvan 0,7g suiker. Samen met halfvolle melk voor ons zoet genoeg als ontbijt.
Gezien: de AH Basic Muesli bevat al 10x zoveel suiker. Wat is daar nou "Basic" aan?
Heeft iemand onder Foodlogbezoekers een zak ontbijtgranen in het keukenkastjes staan en zou u dan even willen kijken hoeveel suiker er in zit?
En is wat we muesli noemen een mengsel van ontbijtgranen?
Ik ben er niet in thuis maar nieuwsgierig.