"De Amerikaanse boerenbloei is voorbij." Dat constateert Bloomberg.

Overaanbod van maïs, soja en tarwe zorgt ervoor dat het boereninkomen in de VS fors omlaag is gegaan. Lage rentes, een sterke vraag vanuit Azië en dure olie zorgden ervoor dat het enkele jaren lang uitstekend ging met de Amerikaanse akkerbouwer. Hij kon nagenoeg zonder rentelasten land kopen. Hij kon zijn producten duur kwijt en de dure olie zorgde bovendien voor vraag naar biobrandstoffen wat de prijzen voor graan nog verder opjoeg.

Die 'boom', zegt Bloomberg, is duidelijk gekeerd in een gematigder situatie, waarin de boer zwaar beleend is geraakt en zijn laagste inkomen sinds 2002 noteert.

Na een reeks van jaren met lage commoditiesprijzen als gevolg van wereldwijd goede oogsten, teruglopende vraag vanwege de economische slow down in China en de lage olieprijs zitten de voorraadkamers vol en is er geen zicht op betere prijzen. Tractormaker John Deere en zadenleverancier Monsanto zien hun omzetten dalen als gevolg van de teruglopende boereneconomie. De olieprijs is dermate laag dat de markt niet kan worden gestimuleerd door de voorraden te verstoken als brandstof. Hoewel dat ecologisch uiterst ongewenst is, zou het economisch gewenst zijn. Maar zelfs dat is financieel niet interessant op dit moment. De wereld bulkt zowel van de olie als het graan.
Bovenop al deze wijzigingen in de conjunctuur, begint ook de FED de rente nog eens te verhogen, terwijl de boer met een sterk verhoogde leningen/inkomens-verhouding zit en dus veel minder geld ter beschikking heeft om aan zijn rente- en aflossingsverplichtingen te kunnen voldoen.

Hoewel de grondprijzen niet met de boereninkomens meedalen, is toch een daling in de waarde van akkerbouwland waar te nemen. Geschat wordt dat de waarde van bouwland tussen nu en 2 jaar met 15% zal dalen.
Bloomberg - The Crop Surplus Is Bad News for America?s Farms
Reageer
  • Deel
Druk af