Dat zeiden grote vlees en vleesproducten verkopende bedrijven tijdens het jaarcongres van de National Farmers Union in Birmingham. Het zorgde in de Daily Mail vandaag voor de kop dat er vrijwel geen GMO-vrij vlees in Engeland meer te koop is.

Alle op het eiland opgegroeide dieren worden immers gevoerd met geïmporteerd voer uit de Amerika's waarvan niet kan worden gegarandeerd dat het GMO-vrij is. Dat komt omdat in de graan-overslagen zowel GMO-vrije als GMO gewassen worden verwerkt. Daardoor is vervuiling van de GMO-vrije stroom niet uitgesloten. Daarnaast zijn GMO-vrije soja en maïs wat duurder.

''Runderen en andere dieren worden nu voor 80% gevoed met transgeen voer. We houden dat liever voor ons, maar het is wel zo'', zei David Hughes, hoogleraar foodmarketing in London. McDonald's gaf toe dat het meeste vlees afkomstig is van dieren die GMO-voer hebben gehad en zei ''mensen willen het niet, maar het wordt steeds moeilijker om binnen onze keten niet-transgene producten in te kopen."

Supermarkt Morrisons raadt klanten met GMO-angst aan voor biologisch te kiezen. ''We kunnen onze klanten alleen garanderen dat er geen genetische modificatie te pas is gekomen aan ons vlees of zuivel als ze biologische producten kopen'', hield het bedrijf de Britse boeren voor. Voor Nederland is de situatie precies hetzelfde. Nederlandse kippen, koeien, varkens, geiten en schapen eten hetzelfde importvoer als de Britse.
Daily Mail - Most supermarket meat is tainted by GM
Reageer
  • Deel
Druk af