Nooit eerder produceerde Italië zoveel druiven om Prosecco van te maken als dit jaar. Voor het eerst zullen de Prosecco-makers een deel van hun oogst als overschot kunnen opslaan. Daarmee hopen ze aan de nog altijd spectaculair groeiende vraag naar hun bubbels te kunnen voldoen.

Prosecco wordt gemaakt van de 'prosecco-druif'. De glera wordt in de heuvels van Conegliano-Valdobbiadene in Noord-Italië verbouwd. De productie is sinds 2009 verdriedubbeld, vooral dankzij de aanplant van nieuwe wijnstokken.

Inmiddels is er 20.000 hectare met glera-druiven beplant. Naar verwachting kan er dit jaar 56% meer Prosecco gemaakt worden dan vorig jaar; zo'n 3,5 miljoen hectoliter, schrijft Bloomberg. Omdat de groeiomstandigheden zo ideaal waren, is vrijwel de hele oogst van prima kwaliteit. Daarom heeft het Prosecco DOC Consortium dit jaar voor het eerst toegestaan dat zo'n 300.000 à 500.000 hectoliter als 'stille wijn' in reserve mag worden gehouden.

Net als Champagne kent Prosecco twee gistingsprocessen. De eerste gisting vindt in grote tanks of vaten plaats. Daarna wordt Champagne gebotteld om in de fles de tweede gisting door te maken. Prosecco gist nogmaals in grote stalen tanks, autoclaven genoemd. Dat gaat sneller en is goedkoper. Aangezien Prosecco bedoeld is om binnen een jaar gedronken te worden is dat geen probleem. De nu gecreëerde 'reserves' zullen tot januari 2017 bewaard kunnen blijven. Naar verwachting zullen wijnmakers de reserves hard nodig hebben om aan de nog altijd groeiende vraag te kunnen voorzien. Prosecco spreekt een vooral jong publiek aan, dat op zoek is naar een vriendelijk geprijsde bubbel die van alle dagen een feestje maakt. Dat betekent in de praktijk dat Prosecco geen verkopen afsnoept van de Champagne, maar juist de markt voor bubbelwijnen verder vergroot, zegt Stephen Rannekleiv van Rabobank International. Een prijsdaling - logisch gevolg bij overschotten - zit er volgens hem echter niet in. Daarvoor groeit de vraag te hard. Er zijn bovendien nog veel Amerikanen die nog nooit van Prosecco gehoord hebben.
Bloomberg - Why Record Prosecco Supply Won't Make Your Wine Cheaper
Reageer
  • Deel
Druk af