Dat is de conclusie die je als lezer trekt uit een reportage in The Guardian over de ontdekking van anti-suikerprofessor en activist Robert Lustig van het boek Pure, White and Deadly van John Yudkin. Een toehoorder van één van Lustig's lezingen vroeg hem of hij ooit van Yudkin had gehoord. Omdat dat niet het geval was, ging Lustig op zoek naar het boek.

De inhoud van Yudkin's boek uit 1972 lijkt als twee druppels water op Lustig's anti-suiker lezing Sugar: The Bitter Truth die sinds 2009 op Youtube te vinden is. Zowel Yudkin als Lustig beweren dat de boodschap 'vet is slecht' heeft geleid tot het eten van teveel koolhydraten en zelfs pure suiker.
De wetenschap heeft Yudkin in de ban gedaan. Zijn carrière was na Pure, White and Deadly voorbij. Hij stierf vergeten. Lustig had 35 jaar later daarentegen succes. Met exact dezelfde boodschap. Volgens Ian Leslie in The Guardian is daarmee aangetoond dat voedingswetenschappers onwetenschappelijk met feiten zijn omgegaan. Dat gedrag was zo wijdverbreid dat geconstateerd mag worden dat het vak tijdenlang onwetenschappelijk zou hebben geopereerd. Inmiddels hebben 1499 mensen op het artikel gereageerd.
The Guardian - The sugar conspiracy | Ian Leslie
Reageer
  • Deel
Druk af