Dierenartsen maken zich zorgen over de trend om huisdieren 'natuurlijk' eten te geven. Steeds meer huisdiereigenaren wijzen de brokken en blikjes uit de winkel af en kiezen voor een zelf samengesteld dieet van rauw vlees en botten, omdat dat gezonder zou zijn. Ook glutenvrije en zelfs vegetarische diervoeding rukt op.

In De Volkskrant trekken dierenartsen ten strijde tegen deze trend.

Dieren kunnen ernstig ziek worden door de voedingshypes van hun baasjes. Vaak is de balans van voedingsstoffen, vitaminen en mineralen niet goed, met darmklachten, vergroeiingen en botbreuken tot gevolg. Ook kunnen botresten tot obstipatie leiden. "Ik vrees dat we in de kliniek het topje van de ijsberg zien", zegt een specialist.

Behalve voor de huisdieren, is het voeren van rauw vlees ook gevaarlijk voor mensen. Rauw vlees kan ziekteverwekkers bevatten. "Bij het publiek is nauwelijks kennis aanwezig over de risico's en de preventie van infecties bij versvleesvoeding", zegt Ronald Jan Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren aan de Universiteit Utrecht. "Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat veel mensen vanuit hun overtuiging dat vers vlees gezond is die risico's lukraak negeren. Dierenartsen moeten daarom de verantwoordelijkheid nemen om hun klanten daarover beter voor te lichten."
Volkskrant - Glutenvrij, rauw: voedingshypes vormen bedreiging voor huisdieren | Binnenland | de Volkskrant
Reageer
  • Deel
Druk af