Vandaag brengt maandblad Eos de zogeheten 'Veggiewijzer' uit als bijlage. In het kader van de Belgische Dagen zonder Vlees-campagne zette het populair-wetenschappelijke blad 240 vleesvervangers op een rij voor de vele flexi- en vegetariërs die inmiddels het aanbod burgers, worsten, balletjes, schnitzels en andere vlees-'analogen' niet meer overzien. Uit het overzicht blijkt dat vleesvervangers regelmatig vetter en zouter zijn dan gezond geacht wordt, en achterblijven in de hoeveelheid eiwitten die je zou verwachten.

De samenstelling van de 240 onderzochte producten loopt nogal uiteen. Eos kijkt naar 5 groepen nutriënten: eiwitten, vetten, zout, ijzer en vitamine B12. Voor eiwitten blijkt 10 gram per 100 gram vleesvervanger een mooie streefwaarde te zijn. Eos vond eiwitgehaltes van 3 tot 33,4 gram. Ongeveer een kwart van de vleesvervangers in de Veggiewijzer blijft onder de 10% streefwaarde steken.

Aan vetten zou in een vleesvervanger niet meer dan 10 gram per 100 gram moeten zitten, waarvan liever niet meer dan 5 gram verzadigd. Bijna de helft van de producten in de Veggiewijzer komt daar bovenuit. De gemeten vetgehaltes varieerden van 0,5 tot 25 gram per 100 gram, verzadigd vet van 0 tot 11 gram per 100 gram.
In vleesvervangers zou idealiter geen toegevoegd zout zitten, maar dat is vrijwel nooit het geval. De norm voor vers vlees - maximaal 100 milligram natrium per 100 gram - wordt maar door vier producten gehaald. Voor bewerkt vlees geldt een norm van 820 milligram natrium per 100 gram. Omdat er ook in andere voedingsmiddelen zout zit, overschrijd je de dagelijkse toegestane hoeveelheid zout al zodra er meer dan 650 milligram natrium in je vleesvervanger zit. De gevonden zoutwaarden varieerden tussen de 40 en 2.100 milligram natrium per 100 gram.

Aan ijzer en B12 vond Eos uiteenlopende hoeveelheden. Zo'n 40% vermeldt ijzer op de ingrediëntenlijst, 34% doet dat voor B12. In beide gevallen hoeft de vermelding pas vanaf een bepaalde minimum hoeveelheid.
Eos - 5 dingen waar je best op let als je een vleesvervanger koopt
Reageer
  • Deel
Druk af