Eén op 6 Vlaamse tieners is te dik, meldde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) deze week. Eén op de 3 Vlaamse meisjes, en 1 op de 4 jongens, voelt zich echter te dik.

Wat betreft overgewicht bij 11-jarigen staat Vlaanderen in het WHO-rapport op de 38e plaats van de 42 Europese en Noord-Amerikaanse landen. Aan de hand van de vraag of kinderen zich te dik voelen, staat Vlaanderen echter op de 5e plaats. Van de 11-jarigen vindt 36% van de meisjes en 26% van de jongens zich te dik. Op 15-jarige leeftijd geldt dat voor respectievelijk 58 en 28%. Het zelfbeeld van de Vlaamse tieners is 'onredelijk laag'.

Op de vraag waar dit aan kan liggen zegt Lien Goossens, hoogleraar Klinische Psychologie van de Universiteit Gent: "Je kunt natuurlijk niet om het slankheidsideaal heen, maar het is overdreven om een laag zelfbeeld alleen op “de media” en de omgeving te steken."

Goossens wijst in De Standaard op een mogelijk aanvullende verklaring. Uit de WHO-cijfers blijkt namelijk ook dat Vlaamse tieners moeilijker communiceren met hun ouders dan tieners in andere landen. Een minder hechte band met de ouders kan zeker een rol spelen in een laag zelfbeeld. "Wie voldoende terechtkan bij zijn of haar ouders, is beter beschermd tegen externe factoren zoals de druk om aan een ideaal te voldoen of het commentaar van anderen."
De Standaard - Vlaamse meisjes voelen zich onterecht te dik
Reageer
  • Deel
Druk af