Dertien procent van de Europese bevolking kampt met een vitamine D-tekort. Dat blijkt uit een vierjarig, door de EU gefinancierd internationaal onderzoek.

Het zogenaamde ODIN-project biedt voor het eerst EU-brede data met 'harde bewijzen' dat vitamine D-tekorten door heel Europa voorkomen, meldt NutraIngredients.

Proefpersonen golden als vitamine D-deficiënt, als hun serum vitamine D-niveau het hele jaar door gemiddeld onder de 30 nmol/l lag. Dit was voor 13% van de 55.841 deelnemers het geval. In de weinig zonrijke periode tussen oktober en maart steeg het aantal mensen met een vitamine D-tekort naar 17,7%. In de zonrijke periode tussen april en november daalde het tekort tot 8,3% van de bevolking. Zon is immers de bron die ons lichaam vitamine D laat aanmaken.

Bij mensen met een donkergekleurde huid kwam het tekort, afhankelijk van de hoeveelheid zon in hun land, 3 tot 71 keer vaker voor dan bij de blanke bevolking die zonlicht gemakkelijker omzet in vitamine D. Als de strengere grenswaarde van minder dan 50 nmol/l als definitie voor een tekort wordt gehanteerd, dan zou maar liefst 40,4% van de Europese bevolking te kampen hebben met een vitamine-D tekort. Een aantal vooraanstaande wetenschappers ziet die strengere grenswaarde als de reële om te bepalen of mensen een vitamine D tekort hebben.
NutraIngredients - First EU-wide data offers ?firm evidence? of vitamin D deficiency
Reageer
  • Deel
Druk af