De Europese ministers van Visserij hebben overeenstemming bereikt over de visquota voor 2016 in de Noordzee en de Atlantische Oceaan. Op Vilt toont de Vlaamse minister Joke Schauvliege zich tevreden. "Op deze manier houdt het akkoord rekening met een duurzaam beheer van de visbestanden."

Schauvliege sluit aan bij het streven van de Europese Commissie om in 2016 om zo duurzaam mogelijk om te gaan met de beschikbare vis, maar heeft "met succes gepleit voor een meer geleidelijke benadering van een aantal bestanden die voor de Vlaamse visserij van belang zijn." De Vlaamse vissersvloot telt 67 schepen die vissen vanuit de havens van Oostende, Zeebrugge en Nieuwpoort.

De quota voor tong in het Engels Kanaal en de Keltische Zee dalen met respectievelijk 14% en 9%. In de Noordzee stijgt het tongquotum met 10%. In de Ierse Zee mag niet meer op tong gevist worden en komt een quotum voor tong in bijvangst. Voor de Vlaamse vissers is dit van belang omdat tong de helft van hun omzet uitmaakt. Oorspronkelijk bepleitte de Europese Commissie dalingen met respectievelijk 32% en 12,5%.
Voor roggen blijven de quota gelijk behalve in het oostelijk deel van het Engels kanaal waar 10% meer mag worden gevangen. Het quotum voor schol gaat in het Engels Kanaal met 100% omhoog en dat voor Noordzeekabeljauw met 15%.
VILT - abcVlaams infocentrum land- en tuinbouw - Visserijministers bereiken akkoord over quota voor 2016 - VILT
Reageer
  • Deel
Druk af